Expres

BRAŞOV. Patru variante pentru rezolvarea crizei termoficării

 

Aşa cum vă anunţam, la sediul Tetkron a avut loc astăzi o întâlnire între managerii societăţii, Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitate Publică (ANRSC), viceprimarul Mihai Costel şi reprezentanţii producătorului de agent termic Bepco şi ai furnizorului de gaz Engie, pentru a găsi soluţii la criza apei calde care durează de trei luni.

Şeful ANRSC a prezentat patru variante din care Consiliul Local, în subordinea căruia se află Tetkron, trebuie să  aleagă soluţia cea mai bună pentru a se putea asigura alimentarea cu energie termică, apă caldă şi încălzire, în sistem centralizat. „În momentul acesta au fost propuse patru soluţii. O primă soluţie ar fi continuarea activităţii cu producţie, transport, furnizare şi distribuţie energie termică prin intermediul societăţii Tetkron, pe un timp limitat, până când va fi creat acel serviciu al Primăriei Braşov, care să ne preia atribuţiile, noi urmând să fim licenţiaţi doar pe partea de producţie. Este soluţia cea mai rapidă pentru ca abonaţii noştri, câţi mai sunt, să aibă din nou apă caldă la robinete”, ne-a declarat Liviu Mosora, directorul Tetkron.

Soluţiile, discutate în comisia specială a CL

Viceprimarul Costel Mihai nu este de aceeaşi părere, el invocând faptul că Tetkron a pierdut din decembrie licenţa de funcţionare, în acest caz ridicându-se o serie de impedimente de natură juridică. „Pe lângă funcţionarea în continuare a Tetkron pentru încă un an, în baza contractului de gestiune încheiat cu Primăria Braşov, preşedintele ANRSC a lansat şi alte variante: licitarea în ansamblu a serviciului de producţie, transport, furnizare şi distribuţie energie termică, crearea acelui serviciu al Primăriei care să preia toate aceste atribuţii sau crearea unui serviciu care să se ocupe doar de transport, furnizare şi distribuţie, iar producţia să aparţină Tetkron şi Bepco. Urmează ca în cel mai scurt timp Consiliul Local să îşi asume una dintre cele aceste patru variante. Dacă mergem pe prima, continuarea activităţii Tetkron ca până acum, noi, Consiliul Local, va trebui să ne asumăm în acest caz pierderile care au fost înregistrate”, a afirmat viceprimarul.

El a precizat că luni va avea loc o nouă întâlnire la Tetkron, de fapt o şedinţă AGA (Adunarea Generală a Asociaţilor), din care fac parte toţi consilierii locali, la care se vor discuta aceste patru variante. „De asemenea, săptămâna viitoare se va constitui o comisie în baza Legii 215 formată din consilieri locali de la toate partidele, astfel ca să ne asumăm în mod direct responsabilitatea în ceea ce privește această problemă. Trebuie luate în calcul toate variantele şi discutate toate aspectele, inclusiv cele de natură juridică. Se va adopta în cadrul acestei comisii varianta cea mai bună şi cea mai rapidă, pe care, la prima şedinţă de Consiliu Local, să o şi prezentăm”, a mai spus Mihai.

ANRSC consideră Tetkron operatorul de drept

Prima variantă propusă de şeful ANRSC porneşte de la punctul de vedere pe care reprezentanţii Autorităţii l-au emis acum circa trei luni: SC Tetkron SRL este în continuare operator de drept al serviciului public de termoficare, în baza contractului de concesiune cu Primăria Braşov, valabil până în 2031. ANRSC a anunţat în noiembrie 2015 că licenţa de operare a Tetkron nu va mai fi reînnoită după expirare (21 decembrie 2015), din cauza situaţiei financiare, a pierderilor înregistrate, situaţie în care se află 80% din societăţile de termoficare din ţară. Pierderile tehnologice, în valoare de 13,6 milioane de lei, validate de ANRSC, ar fi trebuit acoperite din bugetul local, dar plenul CL din 6 aprilie nu a aprobat proiectul de hotărâre, pe motiv că nu poate acorda ajutor de stat unui operator fără licenţă. Prin urmare, Tetkron SRL nu și-a mai putut achitat datoriile către producătorul privat, care la rândul său a rămas fără gaz, pentru că nu a plătit facturile. A doua zi, în 7 aprilie, braşovenii din 10.500 de apartamente au rămas fără încălzire şi fără apă caldă.
Totuşi, şi HCL privind constatarea încetării de drept a contractului de concesionare a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă centralizat din municipiul Braşov, precum și a centralelor şi punctelor termice de cartier, a echipamentelor şi reţelelor termice de transport şi distribuţie aferente a fost respins în 6 aprilie. Pe cale de consecinţă, ANRSC consideră că, odată ce SC Tetkron SRL este titularul – în calitate de concesionar, ca urmare a novării în 2010 a Contractului de concesiune nr. 254/27.11.2006, încheiat cu Municipiul Braşov, contract care are o durată de 25 de ani de la data semnării, adică până în 2031 – are dreptul de a presta serviciul public de alimentare cu energie termică în municipiul Braşov.  Concluzia celor de la ANRSC este relativ simplă: „Considerăm că prestarea, la această dată, a serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Braşov, de către SC Tetkron SRL, se face de drept, în baza Contractului de concesiune nr. 254/27.11.2006, şi în consecinţă societatea nu se află în situaţia prevăzută de art. 12 alin. (6) din Legea serviciului de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, aceea care obligă operatorul să asigure continuitatea serviciului pe o perioadă determinată, ca o consecinţă a rezilierii contractului de delegare a gestiunii”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button