BRAȘOV. Patru oferte pentru realizarea Sălii Polivalente care va costa 279 de milioane de lei
Licitația pentru construirea Sălii Polivalente din Brașov a ajuns în etapa deschiderii ofertelor, 18 octombrie fiind termenul de depunere a dosarelor de către consultanții interesați. Investiția este realizată de Compania Națională de Investiții (CNI), valoarea estimată a lucrărilor este de 279.105.604,78 de lei, fără TVA, din care cea mai mare parte a fondurilor sunt asigurate din bugetul de stat, aproximativ 96,5%, și din bugetul local – 3,5%.
Patru asocieri de firme s-au înscris la licitație. Conform procedurii de achiziție, criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în cadrul căruia componenta tehnică reprezintă 30%, iar cea financiară, 70%.
„Finalizarea acestei etape din procesul de achiziție este un moment important pentru realizarea uneia dintre investițiile majore ale Brașovului. Urmează etapa de evaluare a documentațiilor și sperăm ca în prima parte a anului 2022 să se semneze contractul de lucrări. Faptul că cei de la CNI au stabilit ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț reprezintă încă o garanție că viitoarea sală polivalentă va fi un proiect de referință pentru orașul nostru. Avem nevoie de o astfel de sală, care va pune Brașovul pe harta celor mai importante destinații din România pentru organizarea de competiții sportive de nivel european și internațional, dar și pentru organizarea unor evenimente de mare anvergură”, a anunțat primarul Brașovului, Allen Coliban.
Ce firme s-au înscris la licitație
Potrivit Primăriei Brașov, la licitația derulată de Compania Națională de Investiții (CNI) au fost depuse patru oferte:
– Aktor Societate Tehnica Anonima (AKTOR S.A.), împreună cu Talleres Dizmar – terț, având ca subcontractanți: Low Voltage; Eplus Oltenia; Kronlift; C.C.S. Engineering; EGAS.
– Asocierea dintre Constructii Erbașu (lider) și Bertoni Construct, Transferoviar Grup SA, având ca subcontractanți: Ascensorul Tehnic Service SRL; Sectron Guard; North Star Industrial SERV.
-Asociereadintre MIS GRUP (Leader) și Electrogrup, Energosteel ART SRL, împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi – terț, având ca subcontractanți: Terratest Geotehnic S.A.; Loyal Center S.R.L.; Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; DIANOVA INSTAL; Abcony Serv; Elron Energy CO; KONE Ascensorul.
-Asocierea dintre Terra Gaz Construct (Leader) și PAB Romania, Drum COncept, SC Danube Total Grup SRL, având ca subcontractanți: AVITECH CO, AMTEH INTERNATIONAL S.R.L., CLIMATEC S.R.L., KONE Ascensorul.
Detaliile proiectului:
Sala Polivalentă va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile și este destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu, care să permită omologarea sălii la standarde naționale și internaționale, și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții sportive.
În cadrul Sălii Polivalente se va realiza și o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune pentru public cu o capacitate de 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri.
Construcția sălii polivalente va permite desfășurarea următoarelor activități:
– sporturi (arena principală și spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball, box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, atletică grea (haltere), scrimă, karate, judo, aikido și alte sporturi posibile datorită modularităţii şi mobilităţii suprafeţei de joc şi a spaţiilor anexe. Terenul de sport vor avea un sistem de pardoseala din parchet, demontabil, multisport, agrementată FIBA – pentru organizarea competițiilor internaționale. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet, se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.
– evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiţii internaţionale de dans, adunări religioase, congrese, simpozioane, vernisaje etc
Având in vedere natura terenului rezultata din studiul geotehnic, fundația Sălii Polivalente va fi construită pe o structură de piloți și va fi dezvoltată pe patru niveluri:
– Subsolul este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel se face accesul la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de accesele publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice și de aprovizionare pentru serviciile publice. Parcajul subteran va asigura 72 locuri de parcare pentru presă, sportivi, administrație și VIP, dintre care 6 locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. La exterior, se vor asigura 10 locuri de parcare auto și 2 locuri pentru autocare în lungul aleii carosabile de pe latura sud-vestica a terenului.
– Parterul este nivelul unde se realizează accesul în clădire pentru public, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.
– Mezaninul este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare, trei zone cu logii pentru acces în exterior, patru săli de conferințe, două de 129 locuri și două de 60 locuri, iar ca spații anexă cuprind baruri, garderobe, logii pentru fumători și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie pentru serviciul de restaurant de la etajul următor.
– Etajul 1 este alocat atât publicului, cât și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabilă, de peste sala de încălzire. Atașat zonei de alimentație, este propusă o bucătărie, spații de depozitare și spații tehnice.
Eficienţa energetică
Au fost implementate soluţii tehnice nepoluante care să asigure o performanţă energetică cât mai bună: pompe de căldură, panouri fotovoltaice, panouri solare. Încălzirea, răcirea, controlul umidității, filtrarea aerului, aportul de aer proaspăt va fi asigurat de instalații complexe de ventilație compuse din pompe de căldură cu sonde geotermale, cazane pe gaz și chillere răcite cu apă.
Pe ce se vor da banii:
Execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Complex multifuncțional – Sala Polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov” este compusă din:
– Cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 28.334.026,62 lei, din care: amenajări exterioare – 24.920.902,27 lei; drumuri carosabile până la sensul giratoriu – 3.413.124,35 lei;
– Amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițială – 339.200,54 lei;
– Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții – rețele exterioare până la sensul giratoriu – 4.971.718,37 lei;
– Cheltuieli pentru investiția de bază: 239.287.169,06 lei, din care: lucrări construcții instalații -170.798.786,35 lei (1. sala polivalentă – 157.119.342,09 lei, 2. amenajări exterioare – 13.679.444,26 lei); montaj utilaje – 1.339.274,07 lei (1. Sala Polivalentă – 1.205.040,69 lei, 2. amenajări exterioare – 102.879,32 lei, 3. Rețele exterioare până la sensul giratoriu – 31.354,06 lei); utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj – 48.480.748,94 lei (1. Sala Polivalentă – 46.479.004,61 lei, 2. Amenajări exterioare – 1.409.933,36 lei, 3. Rețele exterioare pana la sensul giratoriu – 591.810,97 lei); Dotări 18.668.359,70 lei(1. Sala Polivalentă – 18.394.234,70 lei, 2. Amenajări exterioare – 274.125 lei)
– Alte cheltuieli – 6.173.490,18 lei din care Subcapitolul Organizare de șantier 6.173.490,18 lei, (organizare de șantier – 5.144.575,15 lei și cheltuieli conexe organizare de șantier – 1.028.915,03 lei).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.