Expres

BRAȘOV. Patru copii cu dizabilități intelectuale au adus medalii de la Jocurile Naționale Special Olympics

  • sportivi-special-olympics1_272831.jpg
  • sportivi-special-olympics4_272833.jpg
  • sportivi-special-olympics2_272832.jpg
  • Flavia-Cazan_272830.jpg
  • sportivi-special-olympics3_272834.jpg
 

Peste 300 de sportivi de la asociații și școli speciale din țară s-au întrecut timp de trei zile la Jocurile Naționale Special Olympics desfășurate anul acesta la Deva și Hunedoara, în perioada 20 – 22 septembrie. Cel mai mare eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități intelectuale din România a fost organizat de Fundația Special Olympics din România, reunind în total peste 500 de persoane de la 60 de fundații, asociații și școli speciale din mai multe județe ale țării, antrenori, voluntari, personal medical și membri ai familiilor acestora.

Evenimentul, organizat în mod neîntrerupt în ultimii 16 ani, a debutat pe 20 septembrie cu competițiile preliminare, iar pe 21 septembrie a avut loc Ceremonia de Deschidere, precedată de cursa Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, ce a fost purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine.
Jocurile Naționale Special Olympics 2019 au însemnat trei zile intense de evaluări medicale și competiții la patru discipline sportive: atletism, înot, baschet (abilități individuale) și fotbal (abilități individuale). Sportivilor le-au fost oferite consultații și tratamente stomatologice, precum și evaluări oftalmologice, ORL, evaluări de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos.

Profesoarele coordonatoare fac voluntariat

Patru copii cu dizabilități intelectuale din Brașov au participat la aceste Jocuri Naționale și au adus medalii: trei de aur, una de argint și două bronz. Delegația a fost condusă de prof. Elena Balint, de la Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane a Universității Transilvania din Brașov, și de prof. Adriana Dumitrașcu de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Brașov. Sportivii Special Olympics sunt: Ioana Flavia Cazan (16 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic Transilvania – două medalii de aur la atletism și baschet, Diana Dobre (16 ani) elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Aprily Lajos – medalie de argint la baschet și de bronz la atletism, Dragoș Maxim (16 ani), elev la CSEI – două medalii de bronz la atletism și baschet și Tudor Bucur (13 ani) o medalie de aur la atletism și una de bronz la baschet. Băieții au fost la prima participare, dar fetele au mai fost în 2018, la Târgoviște. Flavia Cazan este lider, a fost și purtătoare de drapel, are mai multe competiții la activ.  „Doamnele profesoare merită toată lauda, fiindcă fac voluntariat, au fost la concurs pe banii lor și copiii au adus medalii. Trebuie să se știe și am vrea să aducem și la Brașov aceste jocuri! Orașul-gazdă are dreptul să aducă 100. Astfel ar avea șansa de participare toți copiii cu dizabilități intelectuale din Brașov!”, ne-a spus mama Ioanei Flavia Cazan.

Adriana Dumitrașcu, care este kinetoterapeut la CSEI Brașov, ne-a spus, uimită că se interesează cineva de această muncă a lor, că de cinci ani lucrează, prin Fundația Special Olympics, cu circa 20 de copii cu asemenea dificultăți, cu sindrom Down, în principal, dar și cu unii cu autism. „O dată pe săptămână avem grupul de antrenamente pe Colina Universității, coordonat de doamna profesoară Balint. Lucrăm pe proiecte prin Fundația Special Olympics, facem voluntariat într-adevăr de educație fizică adaptată, pentru dezvoltarea motricității. Acum urmează să începem alt proiect, pe role”, a precizat antrenoarea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button