BRAȘOV. „Pass-on” pentru promovarea drepturilor copilului aflat în proceduri judiciare
Demarat în anul 2015, luna august, proiectul implemetat de Asociația „Mergi înainte”, în parteneriat cu entități publice și private din patru țări europene Italia, România, Cipru și Spania, sub numele „Sparge cercul”, se încheie în câteva zile.
Astfel, specialişti din domeniul educaţiei, protecţiei copilului şi justiţiei juvenile, dar şi tineri între 12 şi 18 ani au la dispoziţie, de acum, un instrument care are ca scop promovarea drepturilor copilului aflat în diverse proceduri judiciare.
La Prefectura Brașov a avut loc, marți, o întâlnire pentru prezentarea raportului activității de conștientizare și diseminare „Live Romanian Event”, organizată cu sprijinul Instituției Prefectului Brașov.
Prin „Sparge cercul” înțelegem acţiuni europene de conștientizare a minorilor, tinerilor și profesioniștilor cu privire la drepturile copilului și justiţia juvenilă. Este vorba despre un proiect pilot, finanțat de UE prin intermediul Directoratului General de Justiție, coodonat de administrația publică locală a orașului Milano, Italia (Città Metropolitana di Milano), având alături alte entități din țările menționate.
La întâlnirea de marți de la Prefectură au participat profesioniști care sunt de regulă implicați în procesul educativ formal și nonformal, precum Inspectoratul Școlar Județean și Protecția Copilului.
„Activitățile acestui proiect au urmărit să îmbunătățească cunoștințele copiilor și tinerilor cu privire la drepturile lor în cadrul procedurilor judiciare civile, penale sau administrative, printr-o abordare participativă, să transfere cunoștințe specialiștilor care lucrează în domeniul justiției juvenile, în sistemul de protecție și în sistemul de învățământ, raportate la o nouă abordare a justiției în interesul copilului. De asemenea, au fost identificate și transmise Comisiei Europene îmbunătățiri ale Ghidului privind justiția în interesul copilului”, ne-a explicat Robert Șerban, manager general al Asociației „Mergi înainte”.
Ca rezultat al proiectului a fost elaborat un instrument de lucru (joc), numit Pass-on, care poate fi folosit de specialiști în activitățile lor cu copiii și tinerii.
„Echipa de proiect are speranța ca în eventualitatea introducerii unei noi discipline de studiu în programul de învățământ din România, disciplină ce are ca scop transferul de cunoștințe despre funcționarea statului de drept și a justiției, instrumentul să poată fi utilizat ca material de invățare activă”, a precizat sursa citată.
„Sparge Cercul – Set instrumente de învăţare activă” este o platformă web în care se găsesc conţinuturi şi studii de caz semnificative privind justiţia în interesul copilului. Informaţiile sunt accesibile şi gratuite. Toate materialele din platforma amintită au fost produse prin activităţi participative, implicând tineri care au experimentat proceduri judiciare şi profesionişti care lucrează în specialitate juridică juvenilă.
Jocul educativ poate fi descărcat de pe site-ul breakthecircle.altervista.org/ro.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.