BRAȘOV. Parcul „Stop Discriminării” va fi deschis mâine
Primul parc special pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi – Parcul Stop Discriminării, o iniţiativă a Asociaţiei „Copiii de Cristal”, care se ocupă de copii și tineri cu tulburări din spectrul autist -, în parteneriat cu Primăria Braşov, va fi deschis mâine la Brașov. Este un spaţiu de joacă în aer liber, unde vor putea fi organizate activităţi de joacă integrate, între copii şi tineri cu dizabilităţi şi copii şi tineri tipici. Inaugurarea va fi făcută pe strada Ştefan cel Mare nr. 2A, parcul fiind lângă Biserica Romano-Catolică Sfânta Cruce Astra.
„Un astfel de loc reprezintă un pas înainte spre integrarea firească în comunitate pentru persoanele cu nevoi speciale, care vor putea astfel să participe la activităţi sportive şi recreative, spontane sau organizate de ONG-uri din Braşov. Scopul proiectului este de creştere a toleranţei faţă de persoanele cu nevoi speciale din municipiul Braşov. Beneficiari nu vor fi, bineînţeles, doar copiii şi tinerii cu autism, ci toţi cei care doresc să se joace şi să se distreze fără prejudecăţi, lăsând discriminarea la o parte. Joaca e o activitate specifică tuturor copiilor, indiferent de nivelul de dezvoltare sau afecţiunile de care suferă, deci e firesc să existe un loc unde toţi copiii şi tinerii cu dizabilităţi să poată beneficia de aceste activităţi în aer liber”, a declarat Gabriela Plopeanu, preşedinta Asociaţiei „Copiii de Cristal”, iniţiatoarea proiectului Parcul Stop Discriminării.
Meci de baschet
În acest moment, Parcul Stop Discriminării beneficiază de un teren de baschet, panouri cu informaţie detaliată despre autism şi despre cum se interacţionează cu persoanele care suferă de tulburări din spectrul autist (TSA) şi urmează să fie dotat corespunzător pentru persoanele cu dizabilităţi, prin colaborarea cu Primăria municipiului Braşov. După lansarea Parcului Stop Discriminării, tinerii speciali vor încinge un meci de baschet cu voluntari şi alţi copii tipici, iar dacă vremea va permite, vor avea loc şi alte activităţi, spun iniţiatorii proiectului.
Fonduri de la „cursa eroilor”
„Pentru a realiza un deziderat la care părinţii copiilor cu nevoi speciale din cadrul asociaţiei noastre visează demult, am înscris proiectul în cadrul Braşov Heroes 2014, o iniţiativă a Fundaţiei Comunitare Braşov, eveniment de atragere de fonduri pentru diverse cauze din comunitatea locală, realizat în cadrul unei curse cu obstacole. Comunitatea braşoveană a răspuns prompt propunerii noastre şi, astfel, am reuşit să strângem suma de 2.750 de lei. Suma va fi folosită pe o perioadă de patru luni la realizarea panourilor cu informaţii montate în parc, actualizarea periodică a acestora, organizarea de sesiuni de generalizare prin joacă a cunoştinţelor dobândite prin terapia ABA pentru copiii mici, beneficiari ai asociaţiei, împreună cu copii din grădiniţe şi şcoli partenere, organizarea de jocuri pentru adulţii din Centrul de Zi, împreună cu voluntarii şi prietenii asociaţiei”, a explicat Gabriela Plopeanu.
Asociaţia „Copiii de Cristal” s-a închegat în anul 2006, la iniţiativa unui grup de părinţi ai căror copii au fost diagnosticaţi cu autism sau cu alte tulburări asociate. Asociaţia, precum şi primul Centru de Evaluare şi Recuperare prin Terapie Specializată pentru Tulburări din Spectrul Autist, Sindrom Down, Sindrom Asperger, ADHD şi alte tulburări asociate, au luat naştere din dorinţa şi necesitatea de a le oferi copiilor, tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi din Braşov şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care nu sunt oferite de asistenţa publică garantată de statul român. Echipa de terapeuţi a Asociaţiei „Copiii de Cristal” este formată din 10 profesionişti din domeniile asistenţă socială, psihopedagogie, psihologie clinică şi kinetoterapie. În prezent, asociaţia asistă 65 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 2 şi 57 ani. Mulţi dintre aceştia provin din familii cu venituri modeste cărora asociaţia le asigură plata terapiilor prin fondurile atrase prin acţiuni de fundraising.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.