BRAȘOV. „Opriți «Visul American» din Șchei!”
O petiție ca inițiativă civică și o plângere penală formulată de Primăria Brașov sunt demersurile îndreptate împotriva unui dezvoltator imobiliar care vrea să facă un proiect rezidențial în Șchei, sub titlul „American Dream” „Visul American”. El a demarat deja ample lucrări de decopertare a terenului de lângă strada ce face legătura cu Drumul Poienii, mai precis în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii. Oamenii din zonă s-au sesizat și au încercat să afle cine și ce vrea să construiască. Ei nu au găsit nici o placă pe care să fie menţionate, conform legii, beneficiarul lucrării, scopul ei şi, mai ales, numărul autorizaţie de construire, dar au „săpat” pe net și au descoperit că în zona respectivă se va dezvolta un proiect imobiliar ce presupune construirea a circa 2.000 de garsoniere şi apartamente, proiect, care – spun oamenii – nu se încadrează în PUZ-ul Șcheiului. Mai mult, acum se fac lucrări pentru drumul de acces, dar titularul proiectului nu are autorizaţie de construire pentru acest lucru și nici nu a putut face dovada că este proprietarul terenului pe care se construiește drumul, ci doar al terenului pe care vrea să facă „Visul American”.
Sesizarea trimisă de șcheieni la Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost redirecţionată la Politia Locală Braşov. Reprezentanții Primăriei Braşov au confirmat că în zona respectivă se efectuează lucrări la un drum de acces către un teren privat, drum pentru care nici măcar nu a fost solicitată eliberarea unui certificat de urbanism, iar reprezentantul firmei din Bucureşti care vrea să dezvolte acest proiect nu a prezentat documente prin care să demonstreze că este proprietarul terenului pe care se realizează drumul.
În aceste condiţii, împotriva respectivei firme se va depune o plângere penală, prin care Primăria va solicita Parchetului şi să dispună sistarea lucrărilor.
Între timp, sesizarea a ajuns și la senatorul USR de Brașov, Allen Coliban, care este președintele Comisiei de Mediu a Senatului. El a anunțat că ,„ în urma constatării lipsei informațiilor privind organizarea de șantier, am solicitat Inspectoratului Județean în Construcții Braşov informații cu privire la lucrările demarate în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii, efectuarea unei inspecții la faţa locului şi luarea măsurilor legale. Răspunsul primit din partea autorităților face referire la lipsa autorizațiilor pentru lucrările efectuate şi la sesizarea organelor de urmărire penală împotriva executantului lucrării”.
Coliban a formulat și un punct de vedere pe care ni l-a transmis și îl aveți mai jos.
„Consider de o importanță majoră următoarele aspecte, ce necesită răspunsurile şi implicarea autorităților:
1. Importanța conservării specificului zonei Şchei şi a bogăției peisagistice. Parte din farmecul unic al zonei Şchei este dat de dealurile verzi, presărate cu troițe purtătoare de tradiții. Şcheiul este parte importantă a patrimoniului cultural al Brașovului, ambianța lui şi specificul arhitectural trebuie păstrate şi protejate.
2. Aspectele ce țin de traficul din zona Şchei. Străzile Piatra Mare şi Cetinii sunt deja subdimensionate în raport cu traficul existent, iar lărgirea lor este imposibilă. Suplimentarea traficului cu aproximativ 1.500 de autoturisme este un act iresponsabil şi este de natură nu doar a genera blocaje, ci şi de a afecta ireversibil locuințele din zonă.
3. Impactul asupra mediului. Solicit publicarea datelor privind studiul de impact asupra mediului şi a biodiversității pe care îl presupune transformarea unor dealuri verzi în blocuri de beton, incluzând aici şi estimările de trafic, impactul antropic etc.
4. Aspectele ce țin de strategia de dezvoltare şi de PUZ–uri. Mai mulți localnici reclamă faptul că nu a existat o consultare reală în privința aprobării PUZ–urilor în zonă şi a dezvoltării ansamblurilor rezidențiale pe dealurile din Şchei. Consider că este momentul potrivit pentru o astfel de dezbatere şi am solicitat Primăriei Braşov să o găzduiască. Totodată, doresc să aduc în discuție oportunitatea adoptării unor condiții mult mai stricte cu privire la regimul PUZ/PUD şi al dezvoltărilor imobiliare în zona Şchei.
În paralel cu aceste discuții, împreună cu Grupul Brașovul Civic şi cu Asociația Visum pentru Educație şi Cultură am inițiat o campanie de strângere de semnături, în scopul susținerii demersurilor mai sus-amintite”.
Petiția este disponibilă online la adresa: www.yousign.org/ro/dealuri-schei, iar dezbaterea pe marginea acestui subiect la avea loc joi, de la ora 14.00, la Primăria Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.