Expres

BRAȘOV. Omagiu la mormântul celui ce pregătise „o reţea de alianţe ca războiul să devină imposibil”

  • ceremon-Titulescu_297920.jpg
  • ceremon-Titulescu0_297921.jpg
  • ceremon-Titulescu2_297922.jpg
  • ceremon-Titulescu3_297924.jpg
  • ceremon-Titulescu4_297925.jpg
  • ceremon-Titulescu1_297923.jpg
  • ceremon-Titulescu5_297926.jpg

Zeci de tineri diplomați din toată lumea s-au reunit, și anul acesta, la cursurile internaționale organizate de Ministerul Afacerilor Externe, desfăşurate în memoria lui Nicolae Titulescu, la Braşov, locul în care fostul preşedinte al Societăţii Naţiunilor (actuala ONU) a dorit să-i fie repatriate rămăşiţele pământeşti.
Înainte de începerea cursurilor, tinerii s-au adunat pentru o ceremonie la mormântul marelui diplomat, aflat în currtea Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului. La eveniment a fost prezent secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Novac, alături de prefectul Mihai Cătălin Văsii, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban, și primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Nicolae Titulescu a fost, în primul rând, un promotor al păcii și al egalității de șanse între statele Europei și între statele lumii. Și momentul pe care îl trăim astăzi este cu atât mai important, cu cât ne dăm seama de importanța combaterii genului de agresiuni pe care Rusia le întreprinde, în continuare, asupra Ucrainei. Astfel de manifestări trebuie estompate doar prin tratative de pace, doar prin discuții”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Novac. Andrei Novac afrimând că ideile şi principiile lui Nicolae Titulescu guvernează şi acum politica Vestului în gestionarea crizelor internaționale, cum este cea din Ucraina.

Lucru subliniat și de prefectul Cătălin Văsii, care l-a citat pe Nicolae Ttiulescu în alocuțiunea sa: „Întreagă politică externă pe care am urmat… n-a avut decât acest ţel: nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o reţea de alianţe de aşa fel încât războiul să devină imposibil”.

Nicolae Titulescu, considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiţiei, al finanţelor, ministru de externe, ambasador în Anglia şi Franţa. Titulescu a obţinut una dintre cele mai importante poziţii pe care le-a ocupat un român într-o organizaţie internaţională, fiind de două ori preşedinte al Societăţii (Ligii) Naţiunilor, (1930 și 1931) precursoarea Organizației Națiunilor Unite (ONU), iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace.

Pe plan intern, şi-a onorat crezul „Partidul meu e România”, indiferent de orientarea politică a guvernului din care făcea parte. Pe plan extern a apărat egalitatea dintre statele mari şi cele mici, pacea şi respectarea suveranităţii.

La cea de-a XXVII-a ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați, care se desfășoară în perioada 25 iunie – 2 iulie 2022 în Poiana Braşov., participă 29 de diplomați din România și din străinătate (Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Georgia, Italia, San Marino, Lituania, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Turcia, Ungaria), precum și din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare