BRAȘOV. Oficialități și Juni la hramul Bisericii Sf. Nicolae din Șchei
Sute de creștini, printre care s-au numărat și oficialități (Primarul George Scripcaru, președintele Consiliului Județean Adrian Veștea, vicepreședinteleCJ Adrian Gabor) s-au adunat vineri la Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului pentru a lua parte la hramul lăcașului de închinăciune. Istorica biserică din Şcheii Braşovului şi-a cinstit şi în acest an ocrotitorul prin Sfânta Liturghie arhierească. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu protopopul Braşovului, Dănuţ-Gheorghe Benga, slujitorii locaşului de cult şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Ca de fiecare dată la ceas de sărbătoare, Junii Braşovului, înveşmântaţi în minunatele lor straie, au participat la Sfânta Liturghie alături de autorităţi, dar şi de oaspeţi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop Dănuţ-Gheorghe Benga a citit pastorala de Sfântul Nicolae a IPS Mitropolit Laurenţiu, prin care clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Sibiului au fost îndemnaţi să contribuie la fondul filantropic eparhial prin care sunt ajutaţi oamenii sărmani. Fondul filantropic eparhial a fost constituit în vremea păstoririi Mitropolitului Nicolae Bălan şi de atunci, an de an, credincioşii contribuie financiar la ajutorarea semenilor aflaţi în nevoi. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat parastasul de obşte în care au fost pomeniţi ctitorii, preoţii slujitori şi binefăcătorii bisericii, trecuţi la Domnul, printre care și Voievodul Mihai Viteazul, dar și celor care au purtat numele Sfântului Nicolae sau derivate.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Sfântul Ierarh Nicolae şi exemplul pe care l-a dat creştinilor pentru totdeauna prin jertfelnicia sa şi dragostea faţă de semenul aflat în nevoie şi în suferinţă. „Sfântul Ierarh Nicolae pe care îl pomenim astăzi şi care este ocrotitorul dumneavoastră, al bisericii acesteia, a fost modul deplin al săvârşirii faptei bune. A împlinit tot, toată averea moştenită de la părinţi a dat-o altora ca s-o înmulţească, nu ca s-o îngroape. Ce-ar fi câştigat el dacă s-ar fi dus în mănăstire şi ar fi lăsat fără o administrare firească moştenirea părinţilor săi. El a fost şi un apărător al credinţei adevărate, pentru că au apărut în primele veacuri şi dezbinări doctrinare”, a subliniat ierarhul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.