Expres

BRAȘOV. O singură ofertă pentru SF-ul liniei ferate către Aeroport

 

La Regionala de Căi Ferate Brașov s-a desfășurat miercuri ședința de deschidere a ofertelor pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind construcția racordului feroviar la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. La licitație s-a înscris un singur operator economic, a cărui ofertă este în prezent în etapa de evaluare. Potrivit caietului de sarcini, acest studiu va fi realizat într-o perioadă de 12 luni, iar valoarea estimată pentru acest serviciu este de 1,2 milioane de lei.

Investiția constă în realizarea legăturii feroviare între Gara Brașov și Aeroport, linia de cale ferată dezvoltându-se pe actualul traseu Brașov – Bartolomeu – Ghimbav, din care se va desprinde la ieșirea din stația Ghimbav, pe un traseu nou de aproximativ 2,5 km, până în dreptul aerogării. În cadrul acestui studiu de fezabilitate va fi analizată și posibilitatea, într-o a doua etapă, a electrificării liniei de la Brașov la Aeroport, respectiv realizarea unui studiu de traseu care să racordeze această linie la viitorul terminal multimodal de la Feldioara. Linia de racord va avea accesibilitate directă în aeroport și dinspre Făgăraș, oferind astfel posibilitatea de conectivitate la aeroport și a pasagerilor din zona Sibiu și Țara Făgărașului.

Acest concept este inspirat din modelul de asigurare a accesibilității metropolitane în marile orașe din Europa de Vest, fiind prima investiție de acest gen din România după racordul feroviar aflat în construcție la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. 

„În contextul edificării Aeroportului Internațional Brasov – Ghimbav, investitie de referință, unică în perioada postrevoluționară în construcția de aeroporturi în România, demarată la inițiativa Consiliului Județean Brașov, administratorul infrastructurii feroviare române a aderat la acest proiect prin introducerea în programul de investiții al Companiei de Căi Ferate a realizării unui racord feroviar care să conecteze municipiul Brașov la viitorul aeroport. Brașovul va deveni astfel primul oraș din provincie care va beneficia de accesibilitate directă la aeroport prin intermediul unei legături feroviare, fapt care va genera un flux de călători important pentru ambele moduri de transport. Orașul ar putea beneficia de această investiție în aproximativ trei ani, în condițiile în care acest studiu va fi finalizat în vara anului viitor”, a explicat directorul general CFR-SA, dr. ing. Ioan Pintea.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, și-a exprimat speranța că acest proiect se va realiza în cel mai scurt timp posibil. „Avem nevoie de legătura feroviară dintre Aeroport și Gară, pentru a asigura accesul rapid al călătorilor atât spre Brașov, cât și spre alte destinații din zona noastră. Sperăm ca procedurile să se desfășoare fără probleme și să avem cât mai repede un proiectant pentru racordul feroviar. Cu acest prilej, doresc să mulțumesc conducerii CFR-SA pentru promptitudinea cu care a venit în sprijinul proiectului nostru”, a spus președintele CJ Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare