Expres

BRAȘOV. O armă de elită, la 105 ani de la înființare (VIDEO)

  • vanatori4_292378.jpg
  • vanatori_292374.jpg
  • vanatori6_292375.jpg
  • vanatori3_292377.jpg
  • vanatori5_292379.jpg
 

În fiecare an, pe data de 3 noiembrie, Armata Română sărbătoreşte Ziua Vânătorilor de Munte. Potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294 din 3 noiembrie 1916, Şcoala de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înfiinţată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. Unitatea era organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii. La comanda acestui corp de trupă, care însuma aproximativ 2.000 de combatanţi, a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu.

Corpul Vânătorilor de Munte era destinat să îndeplinească misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi de legătură, fiind totodată şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia.

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi, şi, în final, podişul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la 2.378 ofiţeri, 1.830 subofiţeri, 70.000 gradaţi soldaţi, adică un total de 74.208 oameni.

După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi mai ales desfiinţări, care au dus la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte (ultima unitate) la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964 (având sediul la Baia Mare, apoi la Braşov). Ulterior, s-au înfiinţat şi alte brigăzi, unităţile lor fiind apoi subordonate altor mari unităţi din forţele terestre.

În prezent, Brigada 2 Vânători de Munte, care are sediul comandamentului în Brașov, activează în cadrul forţelor operaţionale, iar Brigada 1 în cadrul forţelor de generare/regenerare.

Vânătorii de munte au participat la activităţi de instruire în comun, în ţară şi în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franţa şi multe alte ţări, precum şi la aplicaţii multinaţionale. Notabilă este participarea cu succes a unor companii şi plutoane din Brigada 2 Vânători de Munte la misiunile în afara graniţelor ţării, în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan.

Sărbătoare în cazarme

În zilele premergătoare aniversării, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a organizat, în cooperare cu Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și Centrul de Perfecționare Vânători de Munte „Bucegi”, o serie de activități cu caracter ceremonial și cultural-istoric pentru a cinsti și sărbători acest eveniment deosebit de important din istoria vânătorilor de munte. Drapelul național și steagurile de identificare ale structurilor de vânători de munte au fost arborate pe 13 vârfuri montane din România cu altitudinea de peste 2500 metri (Vf. Moldoveanu, Vf. Negoiu, Vf. Viștea Mare, Vf. Parângul Mare, Vf. Lespezi, Vf. Omu, Vf. Peleaga, Vf. Vânătoarea lui Buteanu, Vf. Păpușa, Vf. Hârtopul Darei, Vf. Călțun, Vf. Bucura, Vf. Dara). De asemenea, au fost depuse coroane și jerbe de flori la monumentele ridicate în memoria eroilor vânători de munte din județele Arad, Alba, Bacău, Bihor, Botoșani, Cluj, Hunedoara și Neamț.
Luni a fost lansat la Cercul Militar din Brașov volumul „Șapte Povești Afgane” de Lucian Irimia,  o carte despre veteranii teatrelor de operații, urmat de un simpozion dedicat aniversării a 105 ani de la înființarea trupelor de vânători de munte.

Astăzi în zi aniversară, vânătorii de munte au sărbătorit prin festivități desfășurate în cazarme, dar la care au invitat oficialitățile, transmise în direct pentru publicul larg (video). Comandanții structurilor de vânători de munte au depus o coroană de flori la bustul generalului de corp de armată, Ion Gh. Dumitrache, aflat în fața comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte din Brașov. Generalul Dumitrache a luptat în cele două războaie mondiale pentru întregirea acestei țări. În anul 1941, acesta primește comanda Brigăzii 2 Munte ulterior ajungând comandantul Diviziei 2 Munte.

„Trupele de vânători de munte ale Armatei Române au fost înfiinţate la 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, şi au reprezentat, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti. Trupele de vânători de munte au fost, dintotdeauna, o forţă foarte bine pregătită şi, începând cu toamna anului 1916, luptătorii din aceste trupe s-au dovedit foarte eficienţi şi capabili în a-şi îndeplini misiunea de apărare a ţării atât în timpul Primului, cât şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Prin curajul, priceperea şi puterea de sacrificiu au demonstrat că sunt capabili de a asigura securitatea poporului român prin îndeplinirea la standarde înalte a misiunilor pentru care au fost destinaţi”, spune colonel (rez) Nicolae Uszkai, citat de actualul ofițer de relații publice al Brigăzii 2 VM, locotenent Gabriel Constantin.

Foto: plutonier major Cătălin Itu


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button