BRAŞOV. Nurcile americane evadate de la ferme au devenit o ameninţare pentru rezervaţia Dumbrăviţa
Mai mult, acestea sunt foarte agresive, după cum a declarat coordonatorul sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologice Române (SOR), Dan Ionescu.
„Avem informaţii că, în urmă cu câteva luni,. mai multe nurci americane au fost scăpate şi dintr-un transport ce venea din Olanda, spre Dumbrăviţa, nu doar de la ferma olanderză din Feldioara. Astfel, acestea s-au refugiat în zonă şi au început să facă ravagii. Nu au nici o problemă să atace vieţuitoare mai mari decât ele, ucid mai mult decât consumă şi au dat iama în gospodăriile oamenilor. Sunt greu de controlat! Dacă nu luăm măsuri acum, pentru a fi eliminate din ariile protejate, în viitorul apropiat vor face multe stricăciuni şi pot duce la dispariţia altor specii protejate”, a menţionat sursa citată.
În opinia lui Ionescu, o soluţie ar fi interzicerea deţinerii, creşterii şi transportului nurcilor americane pe teritoriul României, aşa cum au procedat alte state din Europa.
În sprijinul SOR vine şi Coaliţia Natura 2000 România, o federație reprezentativă pentru conservarea biodiversității, ce reunește 17 dintre cele mai puternice ONG-uri de mediu din România.
„Facem demersuri pentru reducerea impactului exemplarelor de nurcă americană (Neovision vision) introduse accidental în habitatele naturale din zona Rotbav-Dumbrăvița prin activitatea ilegală a fermei de la Feldioara. În urma monitorizării realizate cu echipamente foto/video de către SOR, există dovezi clare că exemplare evadate în toamna anului 2015 din ferma respectivă au ajuns pe cursul Râului Olt și în situl Dumbrăvița – Rotbav – Măgura Codlei. Impactul asupra păsărilor și peștilor este alarmant. În urma extinderii cercetărilor, prezența nurcilor a fost identificată și în gospodăriile din zona limitrofă, pericolul răspândirii de parvovirusuri și a chiar a rabiei fiind unul real. Deși pare amuzant, una din nurci a fost surprinsă într-o benzinărie din Brașov, în timpul zilei, printre oameni, atacând un… furtun. Literatura de specialitate și dovezile înregistrate în alte țări arată că nurcile americane au un comportament impredictibil, iar uneori este capabilă să atace oameni, câini și în mod frecvent animale din gospodărie”, a declarat Liviu Cioneag, director executiv al Federaţiei.
Ca urmare, Federația Coaliţia Natura 2000 România a solicitat Comisariatului Gărzii de Mediu Brașov sistarea activității fermei respective din Feldioara și dispunerea de măsuri de monitorizare a exemplarelor existente în fermă.
În plus, a solicitat Direcției Sanitar Veterinare Brașov interzicerea tuturor transporturilor de exemplare vii de nurcă americană pe raza județului Brașov și impunerea de măsuri de microcipare a exemplarelor vii din ferma de la Feldioara și din alte ferme care au ca obiect de activitate importul/exportul, deținerea și creșterea de nurci americane. Totodată, federația a solicitat verificarea tuturor agenților economici care au acest obiect de activitate.
Nurca americană (Neovision vision) este considerată o specie invazivă care aduce prejudicii importante pentru biodiversitate. Mai multe state din UE care au cheltuit sume enorme pentru eradicarea acestei specii au interzis prin legislația internă importul/exportul, deținerea și creșterea de nurci americane. Din aceste considerente, agenții economici și-au mutat activitatea de producție a materiei prime pentru industria confecțiilor din blană naturală în România.
După cum a specificat şi Cioineag, Federația Coaliția Natura 2000 va solicita Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor adoptarea de măsuri normative pentru interzicerea importului/exportului, deținerii și creșterii de nurci americane în România.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.