BRAŞOV. Noutăţi privind colectarea deşeurilor / Amenzi de 460.000 de lei, în 2019 (Galerie FOTO)
Primăria Braşov şi cei doi operatori de salubrizare care acţionează în oraş – Comprest şi Brai-Cata – au lansat hărţi electronice cu amplasarea ecoinsulelor destinate colectării deşeurilor reciclabile. Hărţile pot fi găsite pe portalul Municipalității și pe site-urile celor doi operatori (vezi AICI).
În acest moment, colectarea deșeurilor reciclabile de la blocuri se face prin intermediul a 116 ecoinsule, dintre care două cu acces controlat (Răcădău și Scriitorilor). În săptămânile următoare vor fi amplasate alte 35 de ecoinsule tip clopot. În paralel, după aprobarea bugetului, în baza acordului-cadru semnat la sfârșitul anului trecut, Municipalitatea va achiziționa și monta aproximativ 30 de sisteme de colectare deșeuri reciclabile cu acces controlat.
Conform reprezentanţilor Primăriei Braşov, colectarea deşeurilor reciclabile se efectuează cu 11 autoutilitare speciale.
„Eco-insulele cu acces restricționat ce vor fi achiziționate și instalate în această primăvară vor fi amplasate în apropierea școlilor, pentru că mizăm foarte mult și pe educație, pentru a avea un sistem de colectare bine pus la punct”, a precizat primarul George Scripcaru.
Câţi abonaţi au cele două companii
Brai-Cata deserveşte 88.252 de persoane (abonaţi casnici – 15.062 de persoane şi asociaţii de locatari – 73.190 de persoane), iar Comprest 90.524 de persoane (abonaţi casnici – 32.164 de persoane şi asociaţii de locatari – 58.360 de persoane). În total, sunt 178.776 de persoane fizice care deţin contract de colectare a deşeurilor, în condiţiile în care în municipiul Braşov sunt 290.348 de persoane, conform datelor de la INS.
La capitolul persoane juridice, Brai-Cata adună deşeurile de la 3.129 agenţi economici, iar Comprest 2.464 de agenţi economici.
„Consecinţele existenţei unor persoane fizice şi juridice care nu detin contract de ridicare a deşeurilor conduc la depozitarea necontrolată a acestora atât prin abandonarea pe domeniul public, cât şi lângă coşurile stradale.
La aceste aspecte se adaugă şi întârzieri la plată din partea utilizatorilor serviciului de salubrizare.
Astfel, în conformitate cu datele furnizate de operatorii de salubritate, se înregistrează restanţe la plata serviciului de salubrizare în cuantum de: 2.779.091,55 lei. S.C. BRAI-CATA S.R.L.: 1.256.872,92 lei, S.C., COMPREST S.A. : 1.522.218,63 lei”, a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Sancţiuni de 460.000 de lei, în 2019
Poliţia Locală a aplicat, în 2019, aproape 600 de sancțiuni, pentru încălcări ale normativelor privind salubrizarea (HCL 149/2017 și OUG 195/2005), valoare amenzilor fiind de peste 460.000 lei.
„Sancțiunile au vizat, printre altele, depozitări accidentale de deșeuri, circulare cu pneuri murdare, aprindere deșeuri și scotocire containere. Poliția Locală Brașov a surprins și sancționat 212 persoane care scotoceau în pubele/containere/clopote. Dintre acestea, câteva zeci au fost găsite în timp ce scoteau materiale reciclabile din containerele speciale, motiv pentru care au fost sancționate și obligate să pună la loc produsele sustrase, care sunt în proprietatea operatorului de salubritate”, a explicat Anca Lăutaru, reprezentant al Poliţiei Locale Braşov.
Din păcate, frumuseţea municipiului Braşov păleşte în faţa numeroaselor deşeuri aruncate la voia întâmplării, dar şi în contextul în care unele coşuri de gunoi rămân negolite mai multe zile la rând. Fotografiile sunt făcute în perioada ianuarie – februarie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.