Expres

BRAȘOV. Noaptea Cercetătorilor Europeni durează două… zile

 

Update

Programul evenimentului

BRAȘOV. Manifestări diverse pentru minți curioase

 

Noaptea Cercetătorilor Europeni este sărbătorită vineri, 28 septembrie, în peste 20 de orașe din România și în aproximativ 300 de oraşe europene. Evenimentul s-a extins în acest an și pe data de 29 septembrie pentru o parte dintre localitățile implicate, cum este cazul Brașovului, unde o unitate de elită a învățământului, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, găzduiește și în 2018 evenimentul, care are loc vineri, între orele 17.00 și 22.00, iar sâmbătă, între orele 11.00 și 18.00. Programul urmează a fi făcut public.
Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană, prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie (MSCA), și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Ediția din 2017 a atras peste 35.000 de vizitatori în România, iar în Brașov peste 3.000 de persoane au participat la Noaptea Cercetătorilor Europeni. Pe termen lung, evenimentul atrage noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.

Universitatea Transilvania lansează proiectul „Micul inventator”

Şi în acest an, Universitatea Transilvania din Braşov, prin Institutul de Cercetare-Dezvoltare, va participa la Noaptea Cercetătorilor, cu 11 standuri. Vizitatorii vor putea interacţiona cu studenţi, cercetători şi cadre didactice. Totodată vor fi expuse produse şi invenţii realizate în cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii, vor putea fi testate şi experimentate cele expuse la standuri. Printre exponatele interactive se numără şi maşina de curse realizată de studenţii universităţii, un arc virtual, drone, roboţi mobili, imprimante 3D sau echipamente pentru criogenie.
Cu această ocazie va fi lansat şi proiectul „Micul inventator”. Este vorba despre  un proiect-pilot adresat copiilor cu vârste între 6 şi 15 ani, care urmăreşte formarea noii generaţii de inventatori. „Acest demers are la bază preocuparea noastră de a stimula inovaţia şi dezvoltarea tehnologică în România, dat fiind faptul că în prezent ţara noastră ocupă ultima poziţie dintre ţările UE în clasamente internaţionale de profil. Vom putea culege în viitor roadele a ceea ce sădim astăzi, în primul rând investind în educaţia copiilor noştri”, au explicat reprezentanţii Universităţii. Pentru început, sunt aşteptaţi copiii care doresc să devină cercetători, alături de părinţii lor, la standul special amenajat în spaţiul de desfăşurare al evenimentului. În cadrul standului „Micul inventator” vor fi organizate o serie de activităţi de familiarizare a copiilor cu domeniul ştiinţei, adaptate vârstei şi cunoştinţelor lor pornind de la principiul „science is fun – ştiinţa poate fi şi distractivă”. Copiii care vor participa activ la aceste activităţi vor primi o diplomă a micului inventator. În măsura în care părinţii vor dori implicarea copiilor într-un proiect mai amplu, vor putea să îi înscrie în grupul micilor inventatori. Grupul micilor inventatori va fi invitat să participe ulterior la o serie de iniţiative special organizate de Universitatea Transilvania pentru familiarizarea lor cu ştiinţa, invenţiile şi tehnologia. Majoritatea activităţilor se vor desfăşura în cadrul Laboratoarelor de cercetare ale Institutului R&D al Universităţii Transilvania din Braşov şi vor fi coordonate de profesori şi cercetători ai universităţii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button