BRAȘOV. Nicolae Titulescu va fi comemorat astăzi
Marele diplomat Nicolae Titulescu, care-și doarme somnul de veci la Brașov, va fi comemorat astăzi, când se împlinesc 137 ani de la naşterea (4 martie, stil vechi, 18 martie stil nou) şi 78 ani de la moartea sa. Începând cu ora 12.00, la mormântul acestuia (situat în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Șchei) va fi oficiată o slujbă de pomenire, la care vor particiapa și reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov. De altfel, instituţia poartă, din 2018, numele marelui diplomat român, iar în urmă cu aproape două luni la celebrarea a 100 de la înfiinţarea Jandarmeriei în Ardeal, la sediul IJJ Braşov a fost dezvelit un bust al lui Titulescu.
Nicolae Titulescu (născut în 4/17 martie 1882), considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiției, al finanțelor, ministru de externe, ambasador în Anglia și Franța, președinte al Ligii Națiunilor (actuala ONU), iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulțumite de politica sa externă, ce punea accent pe unitatea și independența României, cercurile politice profasciste și guvernele Germaniei și Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în Elveția, apoi în Franța, la Cannes, unde a și murit, în 17 martie 1941, când împlinea 59 de ani. Deși s-a născut în Oltenia, tot în 17 martie (4 martie, pe stil vechi), prin testamentul scris în anul 1940, cerea să fie înmormântat „la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Brașov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu la poalele Bucegilor, eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei… Aparțin Bisericii Ortodoxe Române”.
În ciuda dorinței exprese de a fi înmormântat la Brașov, timp de cinci decenii, corpul său neînsuflețit a rămas în Franța, de unde a fost adus la Brașov, abia în anul 1992. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse și osemintele soției, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în același mormânt din Șchei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.