Expres

BRAŞOV. Nerespectarea priorităţii în trafic şi nesemnalizarea virajelor, două greşeli ce îi pun în pericol pe biciclişti

 

Nerespectarea priorităţii în trafic şi nesemnalizarea înaintea efectuării virajelor – mai ales spre stânga – pot avea consecinţe grave, chiar fatale, pentru biciclişti, după cum atenţionează reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov. La fel de periculos este şi pedalatul pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau pe timp de noapte, fără far şi vestă reflectorizantă sau alte elemente luminoase.

„Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de minim 14 ani. Biciclistului îi este recomandat să poarte cască de protecție omologată atunci când circulă pe drumurile publice”, a amintit comisar-şef Mihaela Hermenean, şeful Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IJP Braşov.

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu dispozitiv de frânare funcţional, sistem adecvat, funcțional, de direcție şi sistem de avertizare sonoră. De asemenea, trebuie să aibă în dotare, în partea din față, lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, lumină de culoare roșie și cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare şi dispozitive fluorescent- reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

„Dacă aveți atașată de bicicletă o remorcă, aceasta trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roșie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată și cu o lumină de culoare roșie”, a avertizat sursa citată.

Bicicliştilor li se mai recomandă să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, să folosească pistele destinate lor, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta drumului, iar când sunt în grup, să circule numai în coloană, câte unul. De asemenea, mai sunt sfătuiţi să verifice starea tehnică a bicicletei, iar pentru a fi observaţi uşor, să poarte haine deschise la culoare (şi vesta reflectorizantă) pentru a fi observaţi uşor.

„Nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta. Semnalizaţi din timp şi vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare. Nu transportaţi persoane sau bagaje voluminoase care vă pot dezechilibra”, a adăugat reprezentantul BAPC.

Este interzis, printre altele, ca adulţii şi copiii să înveţe să conducă bicicletele pe drumurile intens circulate, să se circule cu bicicleta pe aleile din parcuri sau prin grădini publice şi pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor, să se circule fără a ține măcar o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale şi să meargă doi sau mai mulţi biciclişti în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate.
De asemenea, este interzis să circule cu bicicleta persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice, a produselor ori substanțelor stupefiante, sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Este interzis şi periculos şi ca biciclistul să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un alt vehicul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button