Expres

BRAȘOV. Ministrul Educației: „Nu-s prea multe manuale, au prea multe pagini!”

 

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop (foto, centru), a declarat la Brașov că noul manual de Educație fizică și sport, introdus în premieră în acest an la elevii de clasa a V-a, a fost realizat pe baza sugestiilor specialiștilor de la Academia Română și de la facultățile de profil din țară, iar elevii vor face mișcare ca și până acum, nu vor primi teme și nici lucrări de control la această materie. „Acest manual este un instrument care îi ajută în procesul educativ pe profesori, pe părinți și pe elevi. Toți trei actorii au de câștigat. Nu văd care este în fond problema că există un manual. Nu dă nimeni lucrare de control la Educație fizică din manual. Nu se dau teme pentru acasă sau teme de vacanță din manual. Nu este influențată ora de sport de apariția acestui manual. În acest manual se arată corect cum se fac anumite exerciții, se explică corect mult mai pe îndelete anumite elemente pe care profesorul de sport le explică foarte, foarte repede. Lucruri pentru unii banale, pentru alții sofisticate, necunoscute, de aceea ora de educație fizică se desfășoară conform programei în sala de sport sau pe teren, dar nu influențează apariția manualului alte forme de evaluare pentru elevi decât cele prevăzute de lege”, a explicat ministrul. Pop spune că acest manual se introduce ca urmare a schimbării programei școlare, fiind predat în majoritatea statelor Uniunii Europene. Deși recunoaște că nu sunt suficiente săli de sport, nu crede că acestea sunt prioritare în fața manualului, ale cărui costuri nu le-a putut estima.
L-am întrebat dacă nu crede că ghiozdanele elevilor sunt și așa prea grele, fără acest manual. „Elevii au cinci ore pe zi, ar trebui să aibă cinci manuale. Auxiliarele sunt prea multe, nu manualele. Soluția este să le subțiem, să aibă mai puține pagini”, ne-a spus ministrul.

Pentru trei sferturi din manuale nu există oferte de editare

„Prioritatea mea este să avem manuale la toate disciplinele, pentru că toate sunt importante”, a mai afirmat Liviu Pop. El a precizat că s-au scos la licitație titluri pentru 108 discipline, însă doar pentru 25 s-au depus oferte de manuale. „Există 108 discipline pentru care trebuie să asigurăm manuale, că așa prevede legea, doar pentru 25 de discipline s-au depus oferte. Din cele 25 la care editurile au depus oferte, numai la șapte nu au fost contestații. Joi am semnat Ordinul de Ministru pentru cele șapte titluri, între care se află și manualul pentru Educație fizică. La celelalte 18 sunt contestații care se vor finaliza în 7 august. La toate celelalte titluri la care nu s-au depus oferte de manuale, sau la care s-au depus și au fost respinse, există riscul ca elevul de clasa a V-a să nu primească, în 11 septembrie, când începe anul școlar, un manual în conformitate cu programa școlară. Faptul că noua programă școlară introduce la clasa a V-a informatica drept disciplină pe care nu a avut-o niciodată și manuale la toate disciplinele pe care elevul le face este un pas înainte”, a explicat Liviu Pop.

„Ori schimbăm Legea Educației, ori Legea achizițiilor publice”

Pop a mai spus că la câteva discipline importante, fără a le nominaliza, pentru a nu se interpreta că este o imixtiune la licitație, nu există nici o ofertă. „Nu vă ascund faptul că în 7 august voi face o propunere către primul-ministru de modificare a legii, dacă nu vom reuși pe actuala legislație să asigurăm manualele pentru copiii de clasa a V-a”, a declarat ministrul.
Demnitarul a mai afirmat că știe că deranjează editurile, dar că după ce a făcut publice anul acesta manualele care sunt necesare pentru învățământul profesional și tehnic nu a existat nici o ofertă. „Știți că nu există manuale pentru anul întâi și anul doi pentru școala profesională? Orice profesor are nevoie de un manual. Voi face tot ce depinde de noi ca să existe manuale. Dacă după 27 de ani formula actuală este una greșită, atunci trebuie modificate niște legi. Ori legea educației, ori legea achizițiilor publice”, a concluzionat Liviu Pop.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button