BRAŞOV. Militarii şi tunurile lor antiaeriene au plecat în misiune NATO
120 de militari de la Batalionul 228 Apărarea Antiaeriană „Piatra Craiului” din Braşov au plecat astăzi în Polonia, pentru şase luni. Ei vor face parte din grupul de luptă NATO condus de SUA, cu misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată, în sistem rotaţional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia. La ceremonialul de plecare au asistat, cu emoţia despărţirii, familiile şi prietenii ostaşilor.
Comandantul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului”, locotenent-colonel Robert Ștefan Godri, a declarat că militarii sunt foarte bine pregătiți după ce timp de trei luni s-au antrenat în poligonul Capul Midia, putând să îndeplinească orice misiune și să facă față oricăror provocări acolo unde vor fi. „După o lungă perioadă de pregătire, lungă însemnând trei luni de zile, am parcurs toate etapele și am îndeplinit toate obiectivele stabilite pentru pregătirea militarilor. Pregătirea lor a fost încununată de succes și apreciată de comisia de evaluare finală în urma activității desfășurate în poligonul Capu Midia, care s-a concretizat în evaluarea acțională constând în trageri de luptă cu antiaeriene și terestre, iar calificativele au fost foarte bune. Acest lucru înseamnă că militarii sunt pregătiți să facă față oricărei misiuni, oricăror provocări acolo unde merg. Este prima misiune a Batalionului 228 Apărare Antiaeriană «Piatra Craiului»”, a declarat comandantul.
El a adăugat că activitatea militarilor în Polonia va consta în exerciții în comun cu partenerul american, cu alți parteneri din coaliție dislocați acolo în vederea întăririi prezenței consolidate în zonă.
Un alt participant la misiunea din Polonia, căpitanul Chelmea Marius, comandant Detașament Apărare Antiaeriană, ofițer de 10 ani, a mai fost în misiuni în Afganistan în 2012 și în Germania timp de o lună pentru un exercițiu pe apărare antiaeriană, s-a arătat încrezător că militarii își vor duce la bun sfârșit și această misiune. „Am fost în Afganistan în 2010, în Germania pe apărare antiaeriană, sunt căsătorit, am o fetiţă. Am emoţii foarte mari, este prima misiune de acest gen pentru acest batalion, eu sunt capul de coadă, cum se spune la noi în armată. Aici unde mergem este un teatru nou, nu este un conflict deschis, este un război de uzură, un război psihologic mai mult. Sperăm că nu se ajunge la conflict deschis, dar suntem pregătiţi”, a spus cpt. Chelmea.
„Este prima misiune de pace, am fost într-o misiune de război, în Irak. Am foarte mare încredere în oamenii pe care îi conduc şi consider că este o experienţă unică pentru noi. Ţinând cont de provocările pe care le avem acolo considerăm că o să ne facem foarte bine datoria pe toate planurile, şi disciplină, şi militar, şi social”, a afirmat şi plutonierul Mihai Comălniceanu, locțiitorul Secției 1 Tragere.
Cei 120 de militari, care au în dotare tunuri antiaeriene calibru 35 mm OERLIKON, vor fi dislocați în Polonia în perioada septembrie 2017 – martie 2018. Ei îi înlocuiesc pe colegii lor de la Batalionul 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Craiova, care s-au întors de curând în ţară după şase luni de misiune în Polonia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.