Expres

BRAŞOV. Mii de elevi din judeţ, faţă în faţă cu poliţiştii, prin Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor

 

Inspectoratul Județean de Poliţie Brașov, prin Biroul de Analiza și Prevenirea criminalității, derulează activități preventive în unitățile de învățământ din judeţ, în cadrul Programului naţional de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.

„Scopul acțiunilor îl reprezintă informarea antiinfracţională şi antivictimală a minorilor în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Alina Maria Ivan.

La întâlnirile cu elevii se discută despre violenţa în unităţile de învăţământ, siguranţa pe internet, variante de gestionare nonviolentă a conflictelor, dispariţii de minori, educaţie juridică, prevenirea discriminării, modalităţi de prevenire a victimizării în cazul furturilor, tâlhăriilor, agresiunilor și aspecte de interes specifice infracţiunilor din sfera criminalității organizate (traficul și consumul de substanțe interzise, traficul de ființe umane, criminalitatea informatică) care au o incidență foarte mare asupra tinerilor.

În perioada ianuarie-martie, la nivelul județului Brașov, polițiștii BAPC au participat la 75 de întâlniri cu 3.192 elevi, 88 de preșcolari şi 297 cadre didactice, în 26 unități de învățământ.

Acţiunile preventive din şcoli au fost intensificate, în aceste zile, în cadrul programului „Săptămâna altfel” (detalii AICI).

Sfaturi pentru cei mici şi pentru părinţi

Având în vedere că urmează o perioadă de vacanță școlară, poliţiştii le recomandă părinților să acorde o atenție deosebită relației cu proprii copii, să discute cu ei principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când nu sunt împreună, pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite.

„Învățați copilul să țină ușa casei închisă și să nu permită accesul persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea pretind că au fost trimise de cineva din familie. Asigurați-vă că nu va spune nici unei persoane care sună la telefon că este singur acasă sau care e programul celor din familie. Explicați copilului că trebuie să vă spună dacă dorește să plece în vizită sau să primească acasă colegi și prieteni pentru a petrece timpul împreună. Supravegheați activitatea copilului dumneavoastră pe Internet. Folosiți anumite mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare a Internetului”, recomandă reprezentanţii IJP Braşov.

În cazul în care cineva din mediul online îl face să se simtă inconfortabil sau îi provoacă teamă copilului, el trebuie să renunțe la comunicarea cu acea persoană și să-i anunţe imediat pe părinţi.

Nu în ultimul rând, minorii trebuie învăţaţi regulile de circulație în calitate de pieton sau atunci când merg la plimbare cu trotineta, bicicleta ori rolele.

„Asigurați-vă că locurile în care se joacă sunt sigure, departe de traficul rutier, clădiri în construcție/dezafectate, lacuri sau râuri etc.”, au mai sfătuit poliţiştii braşoveni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button