Expres

BRAŞOV. Medicii şi pacienţii, puşi pe drumuri de neglijenţa CNAS

 

De la 1 iulie, vechile formulare tipizate pentru biletele de trimitere către medici de specialitate, pentru paraclinic (analize de laborator) şi şi investigaţii imagistice nu mai sunt valabile. Pentru a-şi procura noile imprimate, medicii de familie au fost nevoiţi să bată drumul de mai multe ori pe săptămână la Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, unde au stat la cozi şi chiar au fost puşi în situaţia să-şi amâne pacienţii, să-i pună la rândul lor pe drumuri, pentru că instituţia nu a primit suficiente formulare, din neglijenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Noile bilete de trimitere sunt aduse de CASJ de la Bucureşti, direct de la Imprimeria Naţională (căreia îi sunt comandate de către CNAS) şi vândute medicilor, care au fost nevoiţi în ultimele săptămâni să stea la coadă. Unii au venit de două sau de trei ori pe săptămână, de la distanţă de zeci de kilometri. „Sunt colegi care vin din judeţ şi bat câte 60 km dus şi întors ca să-şi ducă acasă un singur top de bilete de trimitere. Asta înseamnă 50 de formulare pe care le termini în câteva zile, dacă eşti activ. Această porţionare, care a permis ca fiecare să acceadă măcar la un top de bilete de trimitere, de fapt pe foarte mulţi ne pune în dificultate”, ne-a declarat dr. Andrea Neculau, preşedinta Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie Braşov(APMBV).
De la începutul lunii iulie, conform unui Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi a CNAS, biletele de trimitere în formatul vechi nu mai sunt valabile. Ordinul a fost dat în luna mai, iar până la epuizarea stocurilor s-au folosit cele model vechi. Reprezentanţii CASJ Braşov au explicat că nu au putut asigura la fel de multe trimiteri ca până acum, pentru că au primit mai puţine decât au comandat, iar repartizarea s-a făcut astfel încât să ajungă tuturor cadrelor medicale.
„Începând cu data de 25 iunie 2018, Casa de Asigurări de Sănătate a primit de la Imprimeria Naţională aceste tipizate. E adevărat, într-un număr mai mic, în jur de 1.540 de tipizate am primit în 25 iunie, apoi Casa de Asigurări s-a organizat trimiţând încă de trei ori până la această dată maşina pentru a intra în posesia acestor tipizate, astfel că am adus în total peste 3.000 de tipizate. Raportat la numărul pe care furnizorii ar fi dorit să şi le achiziţioneze de la începutul lunii, nu au fost suficiente, de aceea am decis să dăm doar câte un top, ca să aibă fiecare. Acum avem, am primit încă 1.210 de topuri. Credem că nu vor mai fi probleme”, a explicat jr. Ancuţa Daisa, purtător de cuvânt al CASJ Braşov.

Problemele au fost generate de la „centru”

De vină nu sunt reprezentanţii Casei de Sănătate din Braşov, ci cei de la CNAS, care nu au făcut din timp demersurile la Imprimeria Naţională, recunosc şi medicii de familie. „Este impardonabil să se întâmple acest lucru. S-a ştiut de cel puţin o lună înainte că formularele sunt modificate, şi totuşi nu s-au putut organiza la nivel naţional să imprime numărul corespunzător de bilete, la timp. Ca urmare noi puşi în dificultate, este lipsă de respect faţă de medici, suntem din nou umiliţi, să stăm la cozi, suntem puşi pe drumuri, este o lipsă de respect şi faţă de pacienţi, de asiguraţi, care de fapt nu beneficiază la timp de trimiterile de care are nevoie”, a precizat dr. Andrea Neculau.
Doctorii critică decizia de a schimba formularele, cu atât mai mult cu cât modificările sunt minore. Au fost adăugate câteva căsuţe pe care medicul trebuie să le completeze cu informaţii despre accidente de muncă, boli profesionale sau daune, informaţii de care cadrul medical nu dispune întotdeauna. „Pentru că olile profesionale şi accidentele de muncă nu mai sunt decontate de CNAS s-a modificat formularul, dar mai mult încurcă”, spun medicii.

Banii jos, când boala nu te lasă să aştepţi

Evident că şi bolnavii au de suferit, mai ales când suferinţa este acută şi consultaţia unui medic de specialitate şi analizele de laborator sau chiar cele imagistice sunt necesare cât mai urgent. Şi atunci, deşi sunt asiguraţi, deşi au plătit zeci de ani, sunt obligaţi să scoată banii din buzunar. Iar CNAS face o economie pe spinarea pacienţilor. „Am fost cu soţul meu la medicul de familie, care mi-a spus că trebuie să mergem la specialişti, dar nu ne-a dat bilete de trimitere pentru că nu avea formulare. «Noroc» că soţul meu are o boală care se încadrează în lista celor pentru care nu e necesară trimitere, dar eu am fost nevoită să dau 120 de lei la specialist, că nu mai puteam aştepta”, ne-a spus o pensionară. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button