Expres

BRAȘOV. Majoritatea instituțiilor publice funcționează în clădiri neasigurate la incendii

 

Incendiul care a mistuit zilele trecute una dintre clădirile Centrului de Reabilitare Școlară Brădet, unde locuiau copii cu dizabilități, a adus în actualitate lacunele legislative din cauza cărora majoritatea clădirilor în care funcționează instituții publice nu sunt asigurate.

Câteva persoane publice au făcut vâlvă pe faptul că respectiva clădire nu avea asigurare și că astfel s-a creat un prejudiciu foarte mare, dar adevărul este că cele mai multe instituții publice funcționează în clădiri neasigurate. Printre aceste imobile se numără și clădirea în care „conviețuiesc” Consiliul Județean Brașov, Prefectura și Curtea de Apel Brașov.
Situația este cauzată de faptul că legea nu prevede asigurări obligatorii și pentru instituțiile publice, ci doar pentru locuințe (fie că aparțin unor persoane fizice sau juridice).

În lipsa asigurărilor, instituțiile publice încearcă să prevină incendiile

Astfel se face că nici Primăria Brașov sau instituțiile subordonate Consiliului Local Brașov (spre exemplu școlile sau teatrul) nu au clădirile asigurate.
„Clădirea Primăriei Brașov nu are asigurare pe clădire împotriva incendiilor. În schimb, am luat măsurile necesare, astfel încât să evităm producerea de evenimente de acest gen. Nu avem informații cu privire la încheierea de asigurări de către unitățile de învățământ, dar împreună cu acestea am încercat să luăm măsurile necesare să nu existe genul acesta de riscuri. Au fost montate sisteme de alarmare împotriva incendiilor la anumite unități de învățământ, am început demersurile de obținere a autorizațiilor împotriva incendiilor care presupun o serie de condiții pentru reducerea riscurilor de acest gen. Primul lot a fost depus încă de anul trecut la ISU și sperăm ca până la sfârșitul acestui an să fie depuse documentațiile pentru toate unitățile de învățământ. Suntem în această situație, deoarece o parte dintre școli, care funcționează dinainte de 1989, funcționau în baza avizelor de la Pompieri, respectiv în conformitate cu prevederile legislative de atunci”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Și Poliția se află în această situație

Pe lista instituțiilor publice din Brașov care se străduiesc să evite incendiile, în condițiile în care funcționează în clădiri neasigurate, se află și Inspectoratul Județean de Poliție.
Purtătoarea de cuvânt a IJP Brașov, Gabriela Dinu, ne-a explicat că, dat fiind regimul juridic al clădirilor, instituția pe care o reprezintă nu le poate asigura, dar ia toate măsurile necesare pentru prevenirea incendiilor și pentru eventuala stingerea rapidă a acestora.
Astfel, sunt constituite pichete la nivelul clădirilor, se organizează periodic exerciții de intervenție în situații de urgență, se asigură materialul necesar în caz de incendiu (spre exemplu, stingătoare, nisip etc.), sunt făcute planuri de evacuare, De asemenea, IJP Brașov este supus controlului din partea ISU Brașov.

La celălalt pol, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a lansat o licitație luna trecută în vederea încheierii de asigurări pentru cele 5 clădiri pe care le are în administrare, valoarea contractului fiind estimată la suma de 57.650 de lei pentru perioada de un an.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button