Expres

BRAȘOV. Măierușul tradițional poate fi vizitat la… Castelul Bran

 

Turiştii care vor merge la Castelul Bran, până în 16 aprilie, vor putea vedea un interior ţărănesc din satul Măieruş, costume populare săseşti şi româneşti (unul dintre ele datând de la 1900) şi fotografii vechi, înrămate, expuse în forma lor originală. „Scopul este acela de a aduce în prim plan aspecte ale vieţii tradiţionale dintr-un sat situat în zona Ţării Bârsei (subzona etnografică Bârsa de Jos), în care elementele civilizaţiei săseşti au interferat cu cele ale locuitorilor români. Războiul de ţesut, diverse ţesături, masa tradiţională de Paşte fac parte din colecţia Constantin Aitean, autorul monografiei comunei Măieruş”, spune Adrian Vălușescu, directorul Serviciului Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Reduta, organizatorul expoziției „Aspecte ale vieţii tradiţionale din satul Măieruş”.

„Atât românii cât şi saşii întâmpină Paştile cu ouă roşii, friptură de miel şi multă băutură. Feciorii saşi proaspăt confirmaţi la Florii, vor participa pentru prima dată, cu feciorii mai mari, la stropitul fetelor, în cea de-a doua zi de Paşti. Pentru a-i împiedica, feciorii mai mari le fac tot felul de şicane. Bobocii sunt atraşi cu un grup să ungă geamurile fetelor cu ulei sau unsoare, ca să aibă de lucru până vin feciorii la stropit, iar în acest timp, un alt grup de feciori, în deplină linişte, răvăşesc lemnele şi gunoiul de grajd prin toată gospodăria proaspeţilor feciori mari, împiedicându-i să meargă la stropitul fetelor cu parfum. În cea de-a doua zi de Paşti, feciorii merg în grupuri şi stropesc fetele cu parfum pentru care vor fi cinstiţi cu ouă roşii, lipiu (hoanclich) şi băutură. În a treia zi de Paşti, merg fetele la stropit feciorii, dar nu cu parfum, ci cu apă din vale. Dacă în cea de-a doua zi de Paşti, o fată se împiedică şi cade, este udată toată cu apă din vale. Stropitul cu parfum a fost preluat şi de români”. (Constantin Aitean-Taus, Monografia comunei Măieruş-Nußbach din Ţara Bârsei).
La vernisaj vor fi prezente la Castelul Bran ansamblurile folclorice Muguri de Arini, Mugurelul din Râşnov şi solistele Maria şi Elena Istrate, originare din satul Arini, comuna Măieruş.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button