BRAȘOV. Mai puține clase de liceu, câteva compensate de profesională
Cu întârziere de aproape două luni, și când mai e doar o lună până la admitere, Ministerul Educației Naționale (MEN) a făcut repartizarea pe județe a planului de școlarizare în clasa a IX-a anului școlar 2019/2020, deși acesta fusese aprobat în mod global de către Guvern în ultima parte a lunii aprilie. Așa cum era de așteptat, având în vedere că cifra de școlarizare la nivel național era ajustată cu 30.000 de locuri în minus, și în unitățile de învățământ liceal din judeţul Braşov vor fi mai puţine clase de liceu.
Anunţul a fost făcut de Ariana Bucur, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov „.Săptămâna trecută, Braşovul a primit cifrele aprobate şi trebuie spus că, iniţial, era vorba de o reducere a 25 de clase la liceu, dar o suplimentare a claselor de învăţământ profesional. În acest condiţii, la nivelul Inspectoratului, am constituit o comisie, care să analizeze, în baza unor criterii, unde vor fi făcute reducerile şi câte clase”, a explicat Ariana Bucur. Potrivit şefei IŞJ, tăierile s-au făcut luând în considerare rata de promovare la examenul de Bacalaureat, numărul de locuri rămase libere la licee după prima etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a, numărul notelor sub 5 la Evaluarea Naţională pentru candidaţii admişi la respectivele licee. Toate aceste date au fost analizate pe ultimii trei ani. Numărul de clase propuse de conducerile liceelor pentru următorul an şcolar și dacă mai sunt sau nu licee în zonă au fost alte criterii luate în calcul. Având aceste date, în Consiliul de Administraţie al IŞJ s-a votat secret care sunt cele 11 colegii care vor pierde câte o clasă de liceu începând cu anul şcolar viitor, dar şi cele șapte care primesc, în compensare, câte o clasă de profesională. Câte o clasă de elevi în minus va fi la Colegiul Național „Doamna Stanca”, din Făgăraş, la Liceul Teoretic „Şt. O. Iosif”, din Rupea, la Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” şi Liceul cu Program Sportiv din Braşov. Unitățile de la care s-au tăiat clase de liceu, dar au primit în compensare clase de profesională sunt Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraş, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”, Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov, Colegiul Tehnic „Simion Mehedinţi” Codleam Colegiul Tehnic Transilvania, Liceul Tehnologic „Malaxa” Zărneşti, Colegiul Tehnic „Alexandru Bărbat” Victoria
Toţi absolvenții de gimnaziu vor avea loc în clasa a IX-a
În ciuda diminuărilor, toţi absolvenţii claselor a VIII-a vor avea loc la liceu sau şcoala profesională, a dat asigurări Ariana Bucur. Reprezentanţii IŞJ se aşteaptă la aproximativ 4.370 de absolvenţi de clasa a VIII-a care să fie admişi la liceu şi au fost luaţi în considerare inclusiv copiii care vin din alte judeţe să studieze la Braşov. „Avem obligaţia să asigurăm un loc tuturor celor înscrişi în clasa a VIII-a, un loc în învăţământul secundar superior, că e liceu sau învăţământ profesional sau profesional dual. Deci vor avea un loc în care să-şi termine învăţământul obligatoriu”, a subliniat şefa IŞJ. De asemenea, nici cadrele didactice nu vor fi afectate de reducerea claselor, însă, nu vor mai fi, probabil, ore care să fie plătite „la bucată”.
„Data comunicării cifrei de şcolarizare este mult depăşită. Şi, pentru că au venit atât de târziu, nu avem încă broşura admiterii, care conţine specializările, codurile lor, ultimele medii. Va fi disponibilă săptămâna viitoare, întâi online, pe site-ul inspectoratului, apoi și tipărită”, a mai spus Bucur.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.