Expres

BRAȘOV. MAE și Adrian Năstase l-au uitat, doar jandarmii l-au comemorat pe Nicolae Titulescu

  • comemorare Titulescu1_249005.jpg
  • comemorare Titulescu3_249006.jpg
  • comemorare Titulescu2_249007.jpg
  • comemorare Titulescu5_249008.jpg
  • comemorare Titulescu4_249009.jpg
 

La 136 ani de la naşterea şi 77 ani de la moartea lui Nicolae Titulescu, sâmbătă, la mormântul marelui diplomat din curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, au fost prezenți pentru a-i aduce un omagiu doar reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brașov, care îi poartă de acum numele. Preot prof. dr. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din aceeași incintă, pr. Vasile Filip Prodea, unul dintre parohii de la Sf. Nicolae, și preotul Jandarmeriei Brașov, Ion Epaminond Boroș, au oficiat o slujbă de Te Deum. „L-am sărbătorit astfel pe cel mai mare diplomat român, care şi-a dorit să-şi doarmă somnul de veci «la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi», convins că Braşovul avea să fie capitala culturală a României, fiind înhumat în Şchei în 4 martie 1992, conform dorinţei sale testamentare”, spune părintele Oltean, susținând cu modestie că, de data aceasta, iniţiator al acţiunii a fost col. Cristian Elly Palistan, comandantul IJJ Brașov, pe care însă l-a ajutat profesorul Oltean cu memoriul prin care unitatea a primit numele Nicolae Titulescu.
Anul acesta s-au împlinit 26 de ani de la repatrierea rămășițelor lui Titulescu, cu sprijinul Fundaţiei Europene ce îi poartă numele, conduse de fostul premier şi fostul ministru de Externe Adrian Năstase. De altfel, în anii trecuţi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Fundația Europeană Titulescu (FET), cu sprijinul Instituției Prefectului Brașov, organizau la Brașov comemorarea. Ca și anul trecut, însă, cele două entități au lipsit.

Dorință testamentară: să fie înmormântat la Brașov

Nicolae Titulescu (născut în 4/17 martie 1882), considerat cel mai mare diplomat român, a fost ministru al justiției, al finanțelor, ministru de externe, ambasador în Anglia și Franța, președinte al Ligii Națiunilor (actuala ONU), iar în anul 1935 a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace. Nemulțumite de politica sa externă, ce punea accent pe unitatea și independența României, cercurile politice profasciste și guvernele Germaniei și Italiei au făcut presiuni pentru înlăturarea lui. În 1936, regele Carol al II-lea l-a îndepărtat din guvern, unde ocupa portofoliul de la externe. Titulescu a plecat în exil, în  Elveția, apoi în Franța, la Cannes, unde a și murit, în 17 martie 1941, când împlinea 59 de ani. Deși s-a născut în Oltenia, tot în 17 martie (4 martie, pe stil vechi), prin testamentul scris în anul 1940, cerea să fie înmormântat „la poalele Tâmpei, pe o alee între brazi, undeva mai deoparte. Prietenii mei de la Brașov îmi vor găsi locul. Tache Ionescu la poalele Bucegilor,  eu la picioarele lui, la poalele Tâmpei… Aparțin Bisericii Ortodoxe Române”.
În ciuda dorinței exprese de a fi înmormântat la Brașov, timp de cinci decenii, corpul său neînsuflețit a rămas în Franța, de unde a fost adus la Brașov, abia în anul 1992. Ulterior, de la Marsilia au fost aduse și osemintele soției, Ecaterina Titulescu, fiind depuse în același mormânt din Șchei.

Jandarmeria va avea un monument dedicat marelui diplomat

„77 de ani de la plecarea spre Ceruri a marelui diplomat Nicolae Titulescu – «Cavalerul Păcii Mondiale» comemorați de Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov la mormântul acestuia, în Anul Centenar al Marii Uniri, ziua în care s-au împlinit 77 de ani de la plecarea spre Ceruri a marelui diplomat Nicolae Titulescu. Pentru a aduce un pios omagiu acestui mare diplomat român, care a avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri de la 1918, ne-am mobilizat și am organizat cu smerenie, o activitate de comemorare a celui care a fost Nicolae Titulescu. În cadrul activităților, un moment solemn și înălțător l-a constituit Slujba de pomenire oficiată de un sobor de preoți (…).
Au fost trei momente importante ale demersului privind acordarea denumirii onorifice „Nicolae Titulescu”, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov, astfel:

1. aprobarea dată de către Comisia de Heraldică a M.A.I. pentru această denumire a fost dată pe 21 decembrie 2017, moment ce a coincis cu Solstițiul de iarnă «începutul iernii astronomice», motiv pentru care considerăm că reprezintă începutul unei noi perioade în istoria Jandarmeriei Brașovene, pe care ne-o dorim cât mai lungă, iar la celebrarea a 200 de ani de la Marea Unire generațiile viitoare să aprecieze atât activitatea inspectoratului cât și pe cea a marelui diplomat.
2. ordinul ministrului afacerilor interne prin care a fost atribuită denumirea onorifică a fost semnat pe data de 7 februarie 2018, zi cu alte două semnificații importante, respectiv ratificarea de către România a Tratatului pentru renunțarea la război ca instrument al politicii naționale, în anul 1929, respectiv semnarea Tratatului de la Maastricht în anul 1992.
3. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial din 13 februarie 2018, altă dată cu conotații istorice importante în viața românilor, respectiv înfățișarea de către delegația adunării române de la Sibiu, condusă de Episcopul ortodox Andrei Șaguna către împărat a “Petițiunii Generale a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina” prin care din anul 1849, se cerea legitima constituire a națiunii române într-un organism statal de sine statător în cadrul monarhiei și administrație în limba română.
Și cum Bunul Dumnezeu rânduiește lucrurile, dintru’ neființă în ființă, la finalul activității a luat naștere idealul de a înălța un monument care să încununeze desăvârșirea demersului de obținere a denumirii onorifice în cadrul Anului Centenar 2018.
«Provocarea» a fost lansată de preot Prodea Filip – Paroh al Bisericii Sfântul Nicolae și a fost agreată întru totul de jandarmii brașoveni.
Ne plecăm cu respect în fața celui care a fost Nicolae Titulescu și conștientizăm datoria de onoare și de suflet, ca purtători demni ai numelui acestuia, de a comemora an de an prestigioasă activitate a unui român adevărat”, a spus col. Paliștan în alocuțiunea sa.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare