Expres

BRAȘOV. Locul într-un cămin studențesc a devenit mai greu de tranzacționat

 

Locul într-un cămin studențesc din Brașov a devenit mai greu de tranzacționat, pentru că te toarnă colegii, iar administratorii sunt mai atenţi la anunţuri, chiar și pe rețelele de socializare. Cel puțin doi căminişti au fost deja prinşi în fapt și și-au pierdut dreptul la un loc, iar cumpărătorii au rămas și ei cu buza umflată.
Prima etapă a cazării studenţilor Universităţii „Transilvania”, în complexele Memorandumului şi Colină, s-a încheiat în această seară. Fiecare facultate a afişat listele cu studenţii care au primit un loc în cămin, în această prima etapă. De mâine se refac listele, pentru următoarele faze de cazare.
 
La două restanţe, cauți chirie

Universitatea „Transilvania” din Braşov are 13 cămine dispuse în două complexe studenţeşti. Capacitatea totală de cazare este de 4.233 de locuri, pentru studenţi din ţară şi din străinătate. Camerele au câte două, trei sau patru paturi. În fiecare complex studenţesc există şi o cantină, dar şi săli de lectură sau spaţii de petrecere a timpului liber. Din acest an universitar, studenţii căminişti vor plăti, în funcţie de confort şi dotări, mai puţin cu până la 10%.

Pentru a prinde un loc de cazare în cămine, studenţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii.
„Pentru cei trecuţi de anul I, deci II, III şi aşa mai departe, regula este să aibă mai puţin de două restanţe. Unele facultăţi chiar au condiţii mai drastice şi nu acceptă în cămin decât studenţi fără restanţe, iar restul copiilor, anul I, în funcţie de media de admitere şi se ţine cont de cazurile sociale”, a declarat Steluţa Dogaru, șefa Serviciului Cămine-Cantine.
Multe dintre locuri se eliberează, spre bucuria celor aflaţi pe listele de aşteptare. Asta pentru că, deşi primesc loc în cămin, o parte dintre studenţi aleg să se mute în chirie. De cele mai multe ori, fetele sunt cele care renunţă la camerele de cămin pentru a locui în chirie.
„În prima etapă, putem spune că am onorat 65-70% din cereri. Dar aici nu luăm în considerare cererile studenţilor care au mai multe restanţe, căci aceştia nu mai primesc cămin. Însă, vor fi, ca în fiecare an, studenţi care vor renunţa la locul din cămin. Sunt studenţi care îşi permit să stea în oraş sau mai este categoria ERASMUS”, a explicat protectorul cu studenţii şi legătura cu mediul economic şi socio-cultural, prof. univ. dr. ing Daniel Munteanu.
 
Discreția nu i-a ajutat

Locuri în cămin se mai pot elibera şi după ce sunt excluşi „vânzătorii”. „Am avut şi în acest an situaţii cu două persoane care au vrut să-şi vândă locul în cămin. Una a fost chiar săptămâna trecută. Reuşim să-i descoperim, în cele din urmă, pentru că se mai şi reclamă studenţii între ei. Cei care recurg la o asemenea practică îşi pierd locul în cămin, căci se înţelege că nu au nevoie de locurile lor, din moment ce încearcă să şi le vândă”, a mai spus prorectorul Daniel Munteanu.
Deși încearcă să fie discreți, tot sunt prinși: „În alţi ani mai dădeau mesaje cu sumele cerute. Acum, postează doar atât: «Cedez loc în cămin. Detalii în privat»”, a încheiat prorectorul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button