Expres

BRAȘOV. Locuitorii din Făgăraș, Victoria și câteva comune se pot pensiona mai devreme, fără penalizări

 

Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă, mai exact în 46 de localități și pe o rază de opt kilometri în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizare, în urma unor modificări aduse Legii pensiilor, adoptate de Camera Deputaților, ca for decizional. Amendamentul a introdus pe listă localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, Galați din județul Galați, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în 18 februarie 2019, dar adoptată de Camera Deputaților marți, aceasta fiind camera decizională. Actul normativ a avut 256 de voturi “pentru”, un vot “contra” și 23 de abțineri.

Astfel, locuitorii din Victoria şi Făgăraş vor ieşi la pensie cu 2 ani mai repede, din cauza poluării cu amoniac generate de platformele industriale care au funcţionat sau funcţionează în zonă. De aceeaşi prevedere vor beneficia şi cetăţenii din localităţile situate într-o rază de 8 km în jurul celor două localităţi, respectiv comunele Beclean (5 km de Făgăraş), Mândra (5 km de Făgăraş) şi Ucea (7 Km de Victoria).
Iniţiativa a aparţinut preşedintelui Consiliului Judeţean Brașov, Adrian Veştea, care a precizat că, „în Parlament, legea a fost amendată la propunerea parlamentarilor PNL Gabriel Andronache şi Paul Victor Dobre. Prin această lege, Făgăraşul şi Victoria au fost recunoscute legal ca fiind zone afectate de poluarea remanentă, iar persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în aceste oraşe, dar şi pe o rază de 8km în jurul acestora beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizări”.

Printre inițiatori este şi deputata liberală Mara Mareş, iar în acest demers s-a implicat şi Lucian Cupu, fost lider sindical, acum candidatul PNL la Primăria Municipiului Făgăraş. De fapt, susținerea pe care a primit-o pentru promovarea acestei legi a fost unul dintre argumentele care l-au convins (detalii:  BRAȘOV. Candidat-surpriză la Primăria Făgăraș din partea PNL: un fost consilier local PSD)

Deputata a precizat că adoptarea acestei legi nu a fost tocmai simplă, afirmând că „PSD-ul s-a opus sistematic recunoaşterii acestor drepturi: au respins propunerea în Senat, iar în Camera Deputaţilor i-au formulat un raport de respingere nejustificat, cu care au vrut să păcălească plenul. N-au reuşit să îngroape proiectul de lege, pentru că Partidul Naţional Liberal nu a acceptat ca drepturile care se cuvin oamenilor ce locuiesc în zone afectate în mod egal de poluare să fie recunoscute doar în unele zone, iar în altele nu. De azi înainte, de aceste drepturi beneficiază şi făgărăşenii, dar şi oamenii din Victoria”.
La rândul său, Lucian Cupu a spus că a fost nevoie de „multe zile de studiu de caz, ani de lobby, iar acum reducerea vârstei de pensionare datorită poluării remanente de la platforma chimică a devenit realitate şi pentru făgărăşeni”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare