Expres

BRAŞOV. Locuitorii de pe Warthe-Stejeriş ameninţă cu blocarea drumului spre Poiană

 

Oamenii, în majoritate pensionari, sunt revoltaţi că, pentru o pâine pe care trebuie să o cumpere din oraş, fiindcă în zonă nu există magazine, sunt nevoiţi să dea 10 lei pe călătoria dus-întors cu autobuzul de pe linia RAT 20.

În rest, cu 1 leu, pensionarii braşoveni pot călători 50 de minute, pe orice linie, iar pentru o staţie, cel mult două, pe linia de Poiană trebuie să dea de 10 ori mai mult. Dacă până acum au mai beneficiat de înţelegerea controlorilor de la urcarea din Livada Poştei, astăzi au apărut afişe în autobuzul de Poiană prin care erau avertizaţi că preţul unic al călătoriei pe linia 20 este 5 lei, nu 1 leu (pensionarii) sau 2 lei, cât dau pe un bilet când circulă pe celelalte linii. Ba unii au fost daţi jos din autobuz şi trimişi să cumpere bilet de 5 lei. Asta a umplut paharul nemulţumirii, oamenii ameninţând că vor bloca Drumul Poienii, dacă nu li se va face dreptate.

Petiţie la CL, Primărie şi RAT

Înainte de incidentul de ieri, au mai fost atenţionări din partea controlorilor RAT, ceea ce i-a determinat pe oameni să depună o petiţie la Primăria Braşov, la Consiliul Local şi ar fi vrut şi la directorul Regiei. Reproducem textul petiţiei: „Subsemnații (conform tabelului anexat), locuitori ai municipiului Brașov din cartierul Warthe II, domiciliați pe Drumul Poienii, str. Stejerișului și pe strada Cibinului, vă prezentăm următoarea situație:
Subsemnații locuim în proximitatea primei și a doua stații, din zona Warthe și Bellevue Residence, ale liniei de autobuz nr. 20 a RAT ce face legătura între Brașov și Poiana Brașov, la o distanță de aproximativ 2,5 km de la capătul liniei de la Livada Poștei. Cei mai mulți dintre noi locuim în această zonă de peste 30 de ani, unii chiar din copilărie sau adolescență.
Calitatea vieții noastre sociale este strâns legată de utilizarea liniei 20 de autobuz, având în vedere că în această zonă nu sunt nici un fel de magazine, școli sau utilități publice și treceri pietonale. Pentru o pâine care costă între 2,5-3,5 lei suntem obligați să coborâm în zona comercială a orașului pentru a ne aproviziona, ceea ce în situația nou creată, cu un cost de 5 lei un bilet, înseamnă 3,5 lei pâine +5 lei + 5 lei = 13,5 lei.

Ne întrebăm dacă cei care au luat această hotărâre de a majora biletul la 5 lei s-au gândit la urmări, au avut discernământ (ei sunt cei care conduc și hotăresc destinele acestui oraș). Cea mai apropiată piață este cea de la complexul „Star”.

Cei care au luat această hotărâre au habar câți oameni locuiesc în acest cartier??? Nu toți au mașini proprii, unii sunt pensionari, cu pensii în medie de 1.350 lei/lună. Ce părere aveți despre acești oameni care trebuie să dea pe o pâine 13,5 lei?? Deși distanța de la cele două stații până la Livada Poștei este de maximum 2,5 km, nu se pune problema doar a distanței (deși pentru un pensionar contează), cât şi a condițiilor de relief ale zonei. Nu numai partea accentuată a reliefului ar fi problema, dar și lipsa trotuarelor pietonale pe toate căile de acces în zonă. Ne întrebăm dacă cei care au luat această hotărâre s-au gândit ce se întâmplă iarna, având în vedere că majoritatea suntem de vârsta a III-a. S-au gândit de câte ori pe săptămână trebuie să coborâm pentru aprovizionare, pentru sănătate, pentru achitarea utilităților și pentru altele.
Domnule Primar, de la începutul lunii iulie, calitatea vieții noastre s-a schimbat accentuat în rău prin măsura luată de Consiliul Local și RAT Brașov de a majora tariful unei călătorii de la 1 leu (pentru pensionari) la 5 lei, deci 10 lei dus-întors pe această distanță de 2,5 km. Am înțeles că s-a spus că această linie este o linie turistică.
Întrebare: Cartierul Warthe este un cartier turistic? Nu face parte din orașul Brașov? Nu am reușit să aflăm nici de la controlorii de trafic, nici de la biroul de resort al RAT, nr. HCL care reglementează această majorare a tarifului pe distanța menționată. Am fost îndrumați să folosim abonamentul lunar care costă circa 110 lei.
Întrebăm încă o dată: Cartierul Warthe este o destinație turistică și nu face parte din orașul Brașov?
Domnule Primar, față de cele prezentate vă rugăm să dispuneți reanalizarea acestei hotărâri în sensul revenirii la tarifele inițiale (1 leu/ călătorie), strict pentru parcurgerea distanţelor respective”.

Promisiuni de rezolvare

Mai mult, una dintre pensionare a intrat în audienţă la viceprimarul Costel Mihai, ce are în atribuţii şi transportul public, care i-a promis că lucrurile se vor rezolva. Promisiune pe care a reiterat-o în faţa noastră, miercurea trecută: „Am vorbit cu domnul director al RAT Braşov, s-a arătat deschis, trebuie să se ia o decizie în Consiliul de Administraţie, să facă o propunere pentru un proiect de hotărâre, pe care s-o supunem aprobării Consiliului Local”. Astăzi, după ce i-am relatat incidentul, a avut o nouă discuţie cu conducerea RAT şi a revenit cu precizări: „Consiliul de Administraţie de la RAT nu se poate întruni, mulţi membri sunt în concediu, astfel că nu avem cum să intrăm cu o hotărâre de Consiliu Local în şedinţa de săptămâna viitoare, ci doar în august. Până atunci, se vor da scoate afişele, iar controlorii vor fi instruiţi să nu-i dea jos, să nu-i oblige să ia bilet de 5 lei sau să-i amendeze pe cei care merg doar o staţie sau două cu maşina de Poiană”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button