Expres

BRAȘOV. Lecţii de prevenire a criminalităţii pentru vârstnicii de la Centrul de Zi al DSS

Acțiunile derivă din Academia Seniorilor

 
Pentru că formează una dintre categoriile vulnerabile în faţa infractorilor, vârstnicii braşoveni primesc lecţii „de viaţă” de la poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității, în cadrul Academiei Seniorilor. Mai exact, este vorba despre un protocol de colaborare încheiat de Direcţia de Servicii Sociale şi de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei, pentru organizarea unor evenimente de informare, iar beneficiari sunt vârstnicii care frecventează Centrul de Zi al DSS, după cum ne-a explicat viceprimarul Adina Durbacă.
 
Protocolul a fost semnat alaltăieri, iar colaborarea va dura până la finalul anului, poliţiştii obligându-se să pună la dispoziţie materiale preventive, dar şi să participe la lecţii deschise. Săptămâna aceasta, de exemplu, au avut loc discuţii referitoare la furturi (din locuinţe, din mijloacele de transport în comun, din zonele aglomerate – precum pieţele etc.), dar până la finalul anului, vor fi abordate şi teme precum frauda bancară, înşelăciunile informatice, înşelăciunile telefonice şi protejarea proprietăţii. 
 
Academie constituită după modelul uneia din Cehia
Amintim că Academia Seniorilor a fost constituită după modelul celei existente în Brno, Cehia, iar prin intermediul acesteia, vârstnicii primesc lecţii pentru a se adapta mai uşor schimbărilor din mediul social. Astfel, în cadrul Academiei, beneficiarii vor avea ocazia să înveţe, spre exemplu, cum să folosească un card bancar, cum să prevină incendiile, cum să acorde prim ajutor, care sunt drepturile lor ca pacienţi…
Viceprimarul Adina Durbacă a explicat încă din luna februarie că, în primă fază, se pot înscrie în academie doar vârstnicii de la Centrul de Zi, 120 la număr, dar că se doreşte să se ofere posibilitatea ca şi alţi braşoveni să participe la cursuri.
 
Atenţie ce şi cu cine vorbiţi la telefon! 
Întrucât este perioadă electorală, poliţiştii le amintesc braşovenilor că infractorii au inventat scenarii inclusiv pentru asemenea momente. 
Spre exemplu, sună pe telefonul fix acasă la persoanele în vârstă, se prezintă drept poliţişti care efectuează formalităţi pentru votul prin corespondenţă sau pretind a fi reprezentanții unor instituții care fac sondaje de opinie şi solicită informaţii despre membrii familiilor plecate în străinătate. Apoi, îi sună pe cei plecaţi şi le spun că mama sau tatăl lor au avut un accident sau au murit şi le solicită anumite sume de bani.
De aceea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu ofere informaţii personale despre ei sau despre membrii familiei/vecini/prieteni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button