BRAȘOV. „La Spitalul Sf. Constantin dăm ora exactă în medicina românească”
Afirmă, cu justificată mândrie, dr. Bogdan Moldovan, chirurgul-șef al unității medicale. La mai bine de șapte ani de la inaugurare, Spitalul Sf. Constantin din Brașov continuă să fie vârf de lance în medicina românească. Cea mai recentă premieră: cancer în sfera ginecologică tratat cu robotul Da Vinci. Prima operaţie de extirpare a unei tumori de col uterin, făcută cu un robot Da Vinci, s-a încheiat cu succes, zilele trecute. A fost urmată, rapid, de o intervenţie similară. Ambele operaţii au fost făcute de chirurgi români, de la spitalul din Brașov și din Târgu-Mureș, asistaţi de un renumit medic francez, specializat în chirurgie robotică. Pacientele operate au 41, respectiv 76 de ani. Ambele fuseseră diagnosticate cu boli maligne ale uterului. Au fost externate deja și se simt bine, pentru că recuperarea după o intervenție chirurgicală robotică e mult mai rapidă. Intervenţiile au fost făcute de o echipă de medici din Braşov şi Târgu-Mureş şi supervizate de un chirurg francez, renumit în toată Europa. Echipa Spitalului Sf. Constantin a fost formată din dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, șef secție, dr. Costel Claudiu Rad, medic specialist chirurgie generală, dr. Luminița Cîmpeanu, medic primar A.T.I, șef secție, dr. Vlad Untaru, medic specialist A.T.I. Intervențiile s-au desfășurat cu participarea extraordinară a profesorului Fabrice Narducci de la Centre Oscar Lambret din Lille, împreună cu colaboratorii Spitalului Sf. Constantin Brașov: profesor Lucian Puscașiu și conferențiar Mihai Căpîlnă de la UMF Tg. Mureș – Clinica de Obstetrică Ginecologie I.
Chirurgia asistată de robot are numeroase avantaje
Chirurgia asistată de robot, numită și „chirurgie robotică”, presupune utilizarea unui sistem revoluționar care include un braț dotat cu o cameră de înaltă rezoluție și mai multe brațe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt deosebit de flexibile și sunt conectate la o consolă computerizată, ce este acționată de chirurg. Acesta, așezat la consola poziționată lângă masa de operație, controlează cu o siguranță sporită brațele robotului, beneficiind de o imagine 3D, mărită, de înaltă rezoluție. Cu ajutorul chirurgiei robotice este posibilă efectuarea anumitor intervenții chirurgicale delicate și complexe care ar fi deosebit de dificile, riscante sau chiar imposibile prin tehnicile convenționale. Avantajele incontestabile ale utilizării robotului daVinci Si sunt precizia sporită, creșterea gradului de siguranță, dar și riscul scăzut de sângerare și infecție. Pe lângă acestea trei, se mai adaugă și recuperarea rapidă, cicatricile de dimensiuni reduse și gradul ridicat de flexibilitate și confort pentru pacient și chirurg.
„Abordarea pe cale robotică este optimă pentru acest tip de pacient care are câteva serioase comorbidităţi dincolo de boala pentru care facem operaţia, care este o afecţiune malignă”, a explicat prof. dr. Lucian Puscașiu. „E o operaţie care nu impune o incizie abdominală. În schimb vederea tridimensională a robotului conferită de sistemul optic al robotului, precum şi manevrabilitatea crescută a braţelor robotului ne conferă un plus de precizie în ceea ce priveşte actul chirurgical”, a completat conf. dr. Mihai Căpâlnă.
Intervenţiile minim invazive sunt viitorul chirurgiei
Din primăvara anului trecut, robotul DaVinci Si e folosit frecvent în intervenţiile făcute la Spitalul Sf. Constantin. „Intervenţiile minim invazive sunt viitorul operaţiilor. Pe măsură ce progresăm, putem ajunge ca pacientul să vină în aceaşi zi, dimineaţa, să i se facă operaţia şi să fie externat după-amiază”, a subliniat profesorul Fabrice Narducci, chirurg la Centrul Oscar Lambret Lille.
„Înseamnă o nouă deschidere pentru pacienţi. E clar că şi pentru noi înseamnă un orgoliu profesional, încă un lucru adăugat în portofoliu. Putem să spunem că la Sf. Constantin Brașov dăm ora exacta a medicinei din România. Dar în spatele acestui lucru stau nişte oportunităţi pentru pacienţi”, a afirmat dr. Bogdan Moldovan, șeful secției de chirurgie și directorul medical al Spitalului Sf. Constantin. Cele două paciente operate au plătit costul intervenţiilor – aproximativ 7.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate decontează cel mult 1.500 de lei, acesta fiind tariful „standard” pe caz rezolvat. Alte zece operaţii similare sunt programate la unitatea medicală în această lună.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.