BRAŞOV. La ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm un autoturism second hand? Răspund poliţiştii
Dat fiind faptul că sunt mult mai ieftine, maşinile second hand sunt opţiunea multor oameni care vor să-şi cumpere un autoturism, însă, pe cât atractivă este „afacerea” datorită preţului scăzut, pe atât de multe riscuri implică, după cum atenţionează poliţiştii braşoveni.
Unul dintre pericolele la care fac referire agenţii este cel tehnic.
„Mulţi dintre cei ce vând asemenea autoturisme ştiu să le «cosmetizeze» bine înainte, să ascundă viciile tehnice şi să dea astfel impresia că o maşină a fost bine întreţinută şi puţin rulată. Acest risc (n.r. tehnic) poate fi limitat prin prezenţa unui specialist auto în momentul achiziţionării”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov.
Un alt risc este cel juridic. Astfel, maşina dorită ar putea fi furată (din România sau din străinătate), iar seriile de identificare ale automobilului modificate şi actele falsificate.
Din acest motiv, poliţiştii le recomandă cumpărătorilor să solicite vânzătorului să le prezinte un act de identitate în original, precum și actele de identitate ale autoturismuluii tot în original (certificat de înmatriculare, carte de identitate).
„Este de preferat ca autoturismul să fie înmatriculat în România (numărul de înmatriculare să fie același cu cel din certificatul de înmatriculare, atenție la cifre sau la ordinea literelor, în special al unor litere ca X, Y, W, K). Seriile înscrise (poansonate) pe motor, caroserie, șasiu trebuie să fie aceleași cu cele existente în cartea de identitate și certificatul de înmatriculare al autoturismului (acordați atenție sporită acestui aspect, întrucât s-ar putea ca acestea să fie modificate)”, atenţionează reprezentanţii IJP Braşov.
Indicat ar fi ca autoturismul second hand să fie dus de client şi vânzător la Registrul Auto Român, pentru verificare şi eliberarea certificatului de autenticitate sau dovada de identificare a autoturismului.
„Această etapă este una obligatorie la schimbarea proprietarului unui autovehicul şi trebuie oricum parcursă”, au adăugat poliţiştii.
Nu în ultimul rând, trebuie citite cu atenţie clauzele contractului şi să existe cel puţin un martor.
„Nu cumpărați mașina și nu negociați prețul acesteia dacă nu aveți toate documentele autoturismului (cartea de identitate a mașinii, talonul, asigurarea RCA din care puteți vedea dacă mașina este în țară de mai mult timp și este deja înmatriculată, certificatul fiscal de la primăria de care aparține vânzătorul). Evitați să achiziționați autoturisme de la persoane dubioase sau «grăbite». Dacă vânzătorul vă creează o stare de disconfort, dacă încearcă să vă forțeze să cumpărați, abandonați orice demers. Verificați mașina la un service autorizat, pentru a avea o părere autorizată asupra stării tehnice a acesteia”, au mai sfătuit poliţiştii.
Nu în ultimul rând, ei le recomandă braşovenilor să se ferească de aşa-zile „chilipiruri”, întrucât ofertele atractive ascund întotdeauna vicii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.