BRAȘOV. Junii Tineri au trecut proba bărbăției / Surpriză la aruncarea buzduganului (GALERIE FOTO)
După ce, timp de decenii, doar a studiat, în acest an, chiar a experimentat. Pr. prof. dr. dr. Vasile Oltean – fost director al Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, dar mai ales un cercetător asiduu al obiceiului complex al Junilor Brașoveni – a participat pentru prima dată la unul dintre momentele spectaculoase ale acestora. E vorba despre „Aruncatu-n ţol”, unul dintre obiceiurile cele mai pitoreşti din ceremonialul Junilor Braşoveni şi Braşovecheni, practicat doar de membrii Grupului Junilor Tineri și care are loc, în zilele noastre, în Vinerea Luminată (detalii aici: BRAȘOV. Până la paradă, Junii vă așteaptă astăzi la un alt obicei spectaculos).
Spectacolul – care era la origine un ritual de iniţiere şi de confirmare în ceata de feciori şi se făcea în public doar ca măsură punitivă pentru cei care refuzau proba bărbăţiei, după cum dezvăluie chiar prof. Oltean – a fost pe măsura aşteptărilor, pentru cei care cunosc şi îndrăgesc obiceiul, şi surprinzător pentru turişti.
După tipic, Junii Tineri s-au adunat întâi în cerc în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt din Piața Unirii/Piața Prundului, unde au cântat „Hristos a înviat!”. Acompaniaţi de lăutari, au ajuns apoi în faţa Bisericii „Sf Nicolae” şi au început să joace celebra Horă a Junilor, neîncheiată. A urmat aruncarea buzduganului, la care au fost invitaţi să participe, contra cost, şi spectatorii mai curajoşi. Printre ei s-a aflat, pentru prima dată, chiar părintele Oltean (foto 3).
Într-un târziu, tinerii au adus cu ei ţolul, respectiv o cergă mare, care a fost ţinută de margini şi de colţuri de mai multe persoane. Primul aruncat în ţol a fost vătaful grupului. Au urmat armaşul mare şi cel mic, dar şi ceilalţi juni, mai ales cei mai noi, care au fost obligaţi să-şi demonstreze la rândul lor curajul. Cei mai mulţi s-au aşezat pe spate cu mâinile sub cap şi în momentul „zborului” au bătut repede din palme.
Foto: prof. Gheorghe Petrovan
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.