BRAȘOV. Junii Curcani vă invită la o frumoasă tradiție
Braşovenii iubitori de tradiţii româneşti autentice vor putea să-i revadă pe tinerii Juni Curcani şi pe fetele din Şchei în frumoasele lor haine româneşti (portul tradițional), jucând hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca.
Astăzi, în prima duminică după Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Societatea Junilor Curcani organizează Jocul Strămoșesc de la troița Crucea Mușicoiului, sau Crucea de pe Coastă, din capătul străzii Curcanilor.
„Are un specific aparte, în sensul că platoul pe care este așezat și istoria frământată și plăcută a locului îmbie lumea să vină. Mai ales că această troiță se află, cumva, la poalele vechii Cetăți Dacice de pe Tâmpa. Nu întâmplător, șcheienii aveau această denumire de păzitori, de lucrători ai cetății de sus de pe Tâmpa”, a explicat Florin Nistor, reprezentantul Junilor Dorobanți, la Radio România Brașov FM.
Florin Nistor a vorbit și despre legenda locului unde se află în prezent Crucea Mușicoiului:
„A fost împușcat măscăriciul junilor. De fapt, un personaj mascat care era extrem de important și care mergea în fața junilor, în alaiul din Miercurea de Călări, în Duminica Tomii de astăzi. Și tot acolo, la Crucea Mușicoiului, legenda ne spune că a fost îngropat un tricolor, pe care, la vreme de răstriște, șcheienii îl vor scoate din nou la lumină”.
Manifestarea începe de la ora 10.30, cu Hora Junilor şi aruncarea buzduganului, în Piaţa Unirii. De la 11.30, Junii vor juca Hora la Crucea Muşicoiului, iar de la 13.30 vor aduce fetele la joc. De la 14.00 va fi o prezentare a dansurilor tradiţionale, Hora Junilor, Brâul, Breaza, Ardealeana, Sârba şi Braşoveanca.
Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii din Şchei. Are un rol socio-cultural, fiind un mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii. Acest rol este dublat de interesul junilor pentru păstrarea frumoaselor tradiţii locale.
În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul va fi amânat pentru duminica următoare.
„Jocul strămoşesc al Junilor Curcani” este organizat de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi şi Societatea Junilor Curcani, cu finanţarea Consiliului Local şi a Primăriei.
Este cel de-al doilea joc al Junilor din acest an.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.