Expres

BRAȘOV. Ironie tristă: dezbatere despre turism în fața unui obiectiv turistic închis

 

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF împreună cu Alianţa Pentru Turism au iniţiat o serie de dezbateri publice, în marile centre turistice din ţară, pentru a face o radiografie a problemelor actuale din domeniul turistic şi a prezenta, public, o serie de măsuri venite să stimuleze acest sector. Seria evenimentelor dedicate revigorării turismului românesc şi identificării de oportunităţi viabile pentru ca această ramură economică să reprezinte un procentaj crescut din PIB continuă cu dezbaterea de la Braşov – „cel mai important oraş din regiunea de dezvoltare Centru”,  joi, 2 septembrie, pe platoul din faţa Cetăţuiei de pe Dealul Straja, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

La nivel naţional, judeţul Braşov ocupă locul II, după judeţul Constanţa, constituind cea mai importantă şi frecventată zonă sub aspectul turismului cu caracter montan, concentrând totodată o mare diversitate de obiective turistice.

Turismul joacă un rol important datorită potenţialului său economic şi de ocupare a forţei de muncă, precum şi implicaţiilor sale sociale şi de mediu. Judeţul Braşov ocupa la sfârşitul anului 2019 locul 5 la nivel naţional în privinţa contribuţiei la Produsul Intern Brut. Cred că un sistem eficient de evaluare, un management al calităţii consecvent şi pe termen lung şi un sistem de informare acurat ar trebui să însoţească viitoarea dezvoltare a sectorului turistic, astfel încât ponderea turismului în PIB, la nivel naţional să crească simţitor. Avem nevoie de profesionişti bine pregătiţi şi motivaţi, relaţii comerciale orientate către consumatori, inovaţii şi procese de învăţare care să contribuie la dezvoltarea turismului în următoarea perioadă”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.

„Vorbim mereu despre potenţialul uriaş pe care turismul îl are şi ne gândim la câteva oraşe şi zone, care atrag cei mai mulţi turişti. Nu este suficient să avem natura încă sălbatică, locuri autentice, oraşe istorice, trebuie să facem lucruri, să acţionăm aliniat şi punctual, să construim parteneriate public-private şi să schimbăm mentalitatea de tip la noi nu se poate. România poate avea o strategie coerentă pentru creşterea ponderii turismului în economie şi în promovarea ţării noastre”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele Alianţei pentru Turism APT.

Ironia este că, deși obiectiv turistic important al Brașovului, Cetățuia în fața căreia va fi dezbaterea „Turismul românesc: între impas şi oportunitate” stă închisă de mai bine de șase ani. Procesul pentru recuperarea Cetăţuii de la SC Aro Palace SA a fost deschis în 6 mai 2015. Tribunalul Brașov a decis, în octombrie 2016, apoi Curtea de Apel Braşov a dispus, în luna iunie a anului 2017, ca edificiul să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a statului român. În baza sentinței, care este executorie, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline asupra imobilului. Deciziile instanţelor braşovene au fost atacate încă din 2017, dar abia după 4 ani Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile declarate de Primăria Braşov, compania Aro Palace şi SIF Muntenia, unul dintre acţionarii minoritari ai companiei hoteliere. Recursul va fi judecat pe 19 octombrie 2021.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button