BRAȘOV. Inspecția Muncii și la… artificii. Ce nereguli s-au găsit
Inspecția Muncii a derulat în perioada 2 decembrie 2019 – 8 ianuarie 2020 o campanie națională de verificare a legalității comercializării articolelor pirotehnice. „Această acțiune a fost motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară și străinătate care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozitele de articole pirotehnice, fiind distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se simțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite. Alt motiv care a stat la desfășurarea campaniei a vizat faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani”, se arată în comunicatul semnat Adrian Reit, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brașov.
Reit a precizat că, la nivelul județului Brașov, inspectorii de muncă au făcut controale la deținătorii de astfel de articole, verificând: dacă aceștia au fost autorizați conform legii de către ITM Brașov și Inspectoratul Județean de Poliție; mișcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea și ieșirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale, iar depozitarea acestora este conformă; dacă nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate, și nu în ultimul rând dacă articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiuni de utilizare în limba română.
Potrivit sursei citate, pe întreaga perioadă de desfășurare a campaniei, s-a verificat în municipiul Braşov modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea articolelor pirotehnice de divertisment la trei mari comercianţi (supermarketuri) și nu s-au constatat nereguli. De asemenea, au fost controlaţi cinci angajatori care comercializau articole pirotehnice de divertisment în municipiile Braşov şi Făgăraş. „Din verificarea prin sondaj a acestor articole pirotehnice aflate la comercializare, s-au constatat deficienţe privind condiţiile de punere la dispoziţie pe piaţă (unele produse pirotehnice nu purtau marcaj de conformitate CE şi/sau nu erau însoţite cu Declaraţie UE de conformitate, în limba română). Au fost dispuse măsuri în conformitate cu prevederile legale”, a mai afirmat șeful ITM Brașov.
La solicitarea noastră, Reit a precizat că, prin verificarea trasabilităţii articolelor pirotehnice neconforme, s-a constatat că produsele au fost furnizate de societăţi comerciale din alte judeţe: „În acest sens, aspectele constatate au fost comunicate de îndată (e-mail), inspectoratelor teritoriale de muncă competente, pentru luarea măsurilor legale. Pe plan local s-a interzis vânzarea lor”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.