Expres

BRAȘOV. În zeci de școli nu mai are cine să dea salariile

 

Deși au existat promisiuni de remediere, în regim de urgență, a erorilor legislative din cuprinsul OUG 20/2016 care creează mari probleme de funcționare a unităților de  învățământ preuniversitar, nimic bun nu s-a întâmplat și astfel sunt aproape 200 de contabili care nu au voie să semneze statele de plată ale profesorilor și ale celorlalți angajați. Numai în municipiul Brașov, în 79 de școli, grădinițe și licee directorii ar trebui să semneze în locul contabililor, dar managerii nu au competența necesară și nici nu sunt dispuşi să îşi asume această răspundere.

După conferința de presă de acum două săptămâni, lidera Sindicatului Învăţământului Preuniversitar „Diaconul Coresi” Braşov, prof. Ligia Mara (foto, stânga), a semnalat această problemă și în timpul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Brașov. Ea a explicat că, potrivit ordonanței menționate și a HG 82 – ce cuprinde normele metodologice, din 1 august, contabilii din şcoli mai pot îndeplini atribuţii de coordonare şi control doar dacă sunt încadrați în unități școlare care au minimum 30 de clase. Dacă nu se respectă acest criteriu, contabilii pot avea doar funcţii de execuţie și nu pot întocmi și semna documente financiar-contabile și state de plată. Un efect imediat al acestei situaţii: nu are cine să semneze listele de salarii aferente lunii septembrie.„În judeţul Braşov sunt peste 200 de contabili aflaţi în această situaţie. În municipiul Braşov, sunt 79 de unităţi şcolare care se confruntă cu această problemă. Practic, ei nu mai pot întocmi bilanţul contabil al şcolii şi nici nu mai pot semna acte. În aceste condiţii, cei care ar trebui să semneze documentele financiare în locul contabililor sunt directorii, dar ei nu doresc să îşi asume o asemenea răspundere, pentru că nu au pregătirea necesară”, a declarat Mara. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), afiliată Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) a prezentat această problemă şi la Bucureşti, unde, din partea Ministerului de Finanţe s-a primit răspunsul că scopul acestei măsuri a fost reducerea costurilor. Ligia Mara a solicitat şi reprezentanţilor CECCAR, care au participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social, să intervină pe lângă Ministerul Muncii, pentru modificarea legislaţiei.

Citiți și:

BRAȘOV. Lefuri tăiate în învățământ


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button