BRAȘOV, în topul zonelor cu păduri virgine din România
România are aproximativ 300 de mii de hectare de potenţiale păduri virgine. Organizaţia Greenpeace a prezentat miercuri o hartă realizată cu informaţii publice şi imagini prin satelit, proiect desfăşurat împreună cu Universitatea Eberswalde din Germania şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
Totodată, a fost lansat și studiul „Situația pădurilor virgine din România”, document ce reprezintă o radiografie a eforturilor de salvare a pădurilor virgine din România și o actualizare, realizată la mai mult de 12 ani distanță, de la ultimul inventar parțial (PIN-MATRA, 2005).
Ecologiştii Greenpeace pun harta potenţialelor păduri virgine la dispoziţia Ministerului Apelor şi Pădurilor, căruia îi cer să realizeze o identificare cât mai clară a acestor suprafeţe forestiere, care să poată fi apoi protejate prin lege. O pădure virgină se deosebeşte de una obişnuită în special prin faptul că nu a suferit nici o intervenţie din partea omului, iar unii arbori pot ajunge şi la vârsta de 500 de ani.
În topul judeţelor unde s-au identificat păduri virgine potenţiale se află Braşov (49.601 hectare), Caraş Severin (39.513 hectare) şi Argeş (38.918 hectare), cea mai mare densitate de păduri virgine potenţiale aflându-se în situl Natura 2000 Făgăraş.
„Carpații românești sunt acoperiți de cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Aceste păduri sunt parte din istoria și identitatea noastră culturală. Ele sunt rămășițe ale codrilor nesfârșiți care acopereau cândva peste 80% din teritoriul actualei Românii. În aceste păduri, trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum lupul și râsul. Aici, toate viețuitoarele, inclusiv arborii, trăiesc într-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evoluție. Protejarea pădurilor virgine din România se poate face doar prin completarea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine. Ca să se ajungă aici, trebuie identificate și documentate aceste habitate extraordinare, în cadrul unui inventar național. Primul pas este realizarea unei cercetări preliminare care să ne ofere o evaluare a suprafeței totale potențiale și a gradului de probabilitate. Până la validarea ulterioară obligatorie din teren, este nevoie să acționăm în baza principiului prevenției și să impunem un moratoriu pe suprafețele astfel identificate”, se menționează în comunicatul Greenpeace România.
Activiştii ecologiști susţin că pădurile virgine din România sunt în continuă degradare fie din cauza iresponsabilităţii, fie din cauza necunoaşterii importanţei acestor zone împădurite.
Realizarea hărţii pădurilor virgine potenţiale a durat un an de zile şi a însemnat evaluarea a aproape şase milioane de hectare. Specialiştii au dezvoltat o metodologie de analiză a datelor satelitare pe care au adaptat-o şi calibrat-o, ţinând cont de experienţa acestora de teren în identificarea pădurilor virgine.
La finalul procesului au fost identificate peste 295.000 de hectare de păduri virgine potențiale care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.
„În prezent, există voci, atât în ţară, cât şi în străinătate, care încearcă să acrediteze faptul că în Carpaţii româneşti nu s-au mai păstrat păduri virgine, toate pădurile fiind parcurse cu tăieri în trecut şi avem de-a face exclusiv cu păduri gospodărite de om. Iar pădurile care conţin elemente de arboret cu vârste de peste 140-160 de ani sunt în realitate păduri din care s-au extras selectiv fie arbori din anumite specii, cu valoare economică la vremea respectivă – de ex. răşinoase sau gorun, fie arbori cu caracteristici calitative superioare din punct de vedere a lemnului. Astfel de afirmaţii sunt generate fie dintr-o necunoaştere a realităţii cu privire la istoricul pădurii şi silviculturii româneşti, fie de intenţia de a pune sub semnul întrebării procesul de protejare a acestora”, a declarat într-o conferință de presă Iovu – Adrian Biriş, autorul studiului „Situaţia pădurilor virgine din România”.
Urmăriți clipul video: Greenpeace Romania cere protejarea padurilor virgine
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.