Expres

BRAȘOV. În ce condiții pot fi reținute de vreo entitate actele de identitate?

 

Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Brașov face un apel către cetățeni să respecte prevederile OUG nr. 97/2005 și să predea la cea mai apropiată secție de poliție sau la cel mai apropiat serviciu de evidența persoanelor actele de identitate găsite. 

Potrivit legislației în vigoare, persoana care a gasit un act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligata să îl depună ori să îl trimită, în 24 de ore, la cea mai apropiată unitate de poliție sau la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor. Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior gasit de titular, trebuie predat in termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor unde a fost declarat evenimentul. Nerespectarea acestor dispoziții se sancționează cu amenda de la 25 la 50 lei.

SPCLEP Brașov s-a autosesizat în legătură cu o informație apărută în spațiul public referitoare la mai multe persoane care și-au uitat actele de identitate la Patinoarul Olimpia, după ce le-au lăsat ca garanție pentru închirierea patinelor, persoane pe care reprezentanții patinoarului le chemau să își recupereze documentele.

Astfel, SPCLEP a luat legătura cu reprezentanții Consiliului Județean și a invitat reprezentanții societății care administrează patinoarul Olimpia la discuții, pentru a le cere intrarea de urgență în legalitate. Potrivit legii, și practica reținerii actului de identitate ca garanție pentru închirierea unui bun este ilegală, iar amenda în aceste cazuri este cuprinsă între 75 și 150 de lei. 

După cum amintesc reprezentanții serviciului aflat sub coordonarea Primăriei Brașov, există numai trei situații în care buletinul unei persoane fizice poate fi reținut în mod legal: dacă actul de identitate are înscrise modificări, adăugări sau mențiuni în afara celor prevăzute de lege (actul este reținut de polițistul care constată asemenea situații și este depus la cel mai apropiat serviciu de evidență a populației); dacă o persoană este reținută, arestată preventiv sau execută o pedeapsă cu închisoarea (actul este păstrat de administrația aresturilor/penitenciarelor și este returnat odată cu eliberarea); atunci când o persoană fizică este internată într-un centru educativ (administrația păstrează actul pe toată durata internării).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button