Expres

BRAȘOV. Hram la Biserica de lemn din Centrul Civic în a doua zi de Crăciun

  • img-6762.jpg
 

Conform tradiției Bisericii, în ziua următoare marilor praznice (Învierea Domnului – Paști, Crăciun – Nașterea Domnului, Rusaliile – Pogorârea Sf. Duh) creștinii ortodocși sărbătoresc persoanele care au avut un rol important în săvârșirea evenimentului prăznuit. Astfel că și 26 decembrie este sărbătoare,  a doua zi de Crăciun fiind închinată Soborului Maicii Domnului. Acesta este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. De asemenea, este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, datând încă din secolul al V-lea. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți,  precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie) sau Soborul Sfinților Arhangheli (8 noiembrie). „Astăzi, adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor”, se arată în cântările bisericești ale praznicului de astăzi.

La Brașov, Biserica „Înălțarea Domnului” (biserica de lemn) din Centrul Civic își sărbătorește al doilea hram, pe care l-a primit din 2016, după ce Consiliul Parohial și credincioșii au făcut propunerea. Sărbătoarea din a doua zi de Crăciun nu a fost aleasă întâmplător, a explicat părintele paroh Ciprian Robu. 26 decembrie era ziua de naștere a pr. Victor Neamțu, care astăzi ar fi împlinit 63 de ani. Preot prof. dr. Victor Neamțu a fost primul paroh al lăcașului de cult și a trecut la cele veșnice în iulie 2015 (spre pomenirea sa fiind așezată o troiță în fața bisericii – foto 2). De altfel, astăzi va fi sâvârșită și slujba parastasului pentru părintele Victor.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button