BRAȘOV. „Hora Unirii”, tot fără… horă și în anul pandemic 2022
Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Unirii Principatelor Române – 24 Ianuarie 1859 a fost sărbătorită în mod restrâns, în Piaţa Unirii (Prundului – Șchei), din cauza contextului pandemic. Doar aproximativ 100 de brașoveni au luat parte la ceremonialul religios şi militar, organizat în jurul Monumentului Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii, prin care a fost marcată împlinirea a 163 de ani de la actul istoric care a devenit sărbătoare națională. Ceremonia a fost deschisă de întâmpinarea cu întâmpinarea reprezentantului Prefecturii Brașov, de data aceasta fiind subprefectul Lucian Pătrașcu, nu prefectul Cătălin Văsii.Au mai fost prezenți președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, primarul Brașovului, Allen Coliban, comandantul Garnizoanei Brașov, col. Ilie-Marian Dragomir, veteran și alte oficialități civile și militare.
După intonarea Imnului Național, a fost oficiată o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile dăruite ţării şi poporului român, dar şi de binecuvântare, de către un sobor format din preoți de la bisericile din Șchei, preotul militar Bogdan Oancea și protopopul Brașovului, pr. Dănuț Gheorghe Benga, care și-a încheiat scurtul mesaj despre importanța sărbătorii cu urarea: „La mulți ani, români!”. Subprefectul județului a dat citire mesajului premierului României, Nicolae Ciucă. A lipsit obişnuita „coroniadă”.
Fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov a interpretat Hora Unirii, chiar dacă, și anul acesta, participanții au fost rugați să nu se prindă în horă, motivul fiind același: prevenirea răspândirii noului coronavirus. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea mai puțin formală a gărzii de onoare, formată din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, ai Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, ai Jandarmeriei și ai ISU Brașov.
„Ziua de 24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină strălucită din istoria noastră făurită de oameni politici iluştri, cu viziune, hotărâre şi iubire de ţară. Dorința locuitorilor din Principatele Române de a fi împreună şi a forma un singur stat bazat pe comuniunea de limbă, cultură şi tradiţii, a fost însuşită de elitele acelor vremuri, care au reușit s-o transpună în fapt împlinit printr-un act de o înaltă abilitate politică.
«Mica Unire» a reprezentat începutul unei perioade de transformări şi reforme care au schimbat definitiv destinul statului român, aşezându-l pe calea progresului şi modernizării.
De fiecare dată mă bucur că particip la evenimentele prin care sărbătorim Unirea Principatelor, primul pas spre înfăptuirea României Mari. La mulţi ani, dragi braşoveni!”, a scris pe Facebook Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.
„Sărbătorim astăzi 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, unul dintre proiectele definitorii pentru formarea statului național unitar român! Unitatea, solidaritatea, grija și respectul față de semenii noștri sunt reperele care ne vor călăuzi în continuare. 24 ianuarie este ziua în care trebuie să ne gândim cu toţii la ce avem de făcut pentru România şi pentru viitorul ei şi al generaţiilor care urmează! La mulţi ani, dragi brașoveni!
La mulţi ani, România”, a notat și subprefectul Lucian Pătrașcu, tot pe Facebook.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.