BRAȘOV. „Hora Unirii” la minus 12 grade
![BRAȘOV. „Hora Unirii” la minus 12 grade 1 horaunirii.jpg](https://mytex.ro/wp-content/uploads/2016/01/images_aimytexarticles_images_horaunirii-780x470.jpg)
În ciuda vremii geroase, câteva sute de brașoveni au luat parte astăzi la sărbătorirea a 157 de ani de la înfăptuirea Unirii dintre Moldova și Ţara Românească. Ceremoniile oficiale, organizate de Instituţia Prefectului şi Garnizoana Braşov, scurtate din cauza temperaturilor scăzute, au avut loc în Piaţa Unirii.
Oficialități civile (prefectul Mihai Mohaci, primarul Brașovului, George Scripcaru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Coman, parlamentari de Braşov şi şefi ai instituţiilor deconcentrate) și militare, preoți, Juni din Șcheii Brașovului și Juni Brașovecheni, ce poartă pe steag chipul domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, dar și alți brașoveni, de toate vârstele, cu steaguri tricolore, unii îmbrăcaţi în costume populare, au luat parte la ceremonialul religios și militar, organizat în jurul Monumentului Eroului Necunoscut din Piața Unirii. Soborul de preoți a oficiat o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile dăruite țării și poporului român, dar și de binecuvântare.
În alocuţiunea sa, prefectul județului a evocat momentul istoric, reamintind că ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă începutul modernizării statului român: „24 ianuarie rămâne un moment solemn, căruia trebuie să-i acordăm importanța cuvenită. Este o zi deosebită pentru toată suflarea românească, se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor și împreună cu cei prezenți aici, împreună cu instituțiile statului, trebuie să o sărbătorim și să o omagiem. O zi care a reprezentat împlinirea unui ideal şi cristalizarea unei credinţe. Prin Unirea de la 1859 românii au arătat că sunt o naţiune puternică. Alexandru Ioan Cuza spunea că Unirea a fost singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru. Astăzi trebuie să ne arătăm respectul celor care au contribuit la făptuirea primului pas important pe calea înfăptuirii statului unitar naţional român. Moldova, Transilvania, Muntenia nu existau pe faţa Pământului, exista o singură naţiune, cea română, aşa cum spunea şi Bogdan Petriceicu Haddeu. Să reflectăm la semnificaţia acestei zile, să fim mai uniţi şi mai puternici. Este o zi în care cuvântul «Unitate» s-a rostit chiar și în versuri: «Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română». A fost o etapă importantă în constituirea statului național unitar român, a cărui întregire a fost consfințită în 1918. Le mulțumesc tuturor celor prezenți și mă bucur că suntem într-un număr destul de mare aici, că sunt mulţi tineri și mulţi copii. Să păstrăm și să consolidăm această unitate! Să ne bucurăm împreună de această zi minunată!”.
De asemenea, pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului și consilier judeţean, a vorbit despre legătura dintre Brașov și brașoveni, pe de o parte, și Unirea Principatelor, înfăptuită prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei și Ţării Românești.
Fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” a oferit apoi un minirecital de muzică militară. La final, toți cei prezenți, cu mic, cu mare, s-au prins în „Hora Unirii” care s-a încheiat cu aplauze și chiote de bucurie. Mulțimea s-a risipit rapid după festivități, soarele „cu dinți” nereușind să aducă temperaturi prietenoase.
Citiți și:
„«Hora Unirii» s-a născut la BRAȘOV” – video și versuri
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
![Google Ads](https://i.imgur.com/Iks1Tgz.png)
![Whatsapp Channel](https://i.imgur.com/JNeuO9Y.png)