Expres

BRAȘOV. Garduri rupte de un urs, până la grajdul cu porci / Probleme în Breaza și Berivoi / Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern

 

O familie din Breaza – sat din comuna Lisa, județul Brașov – a tras o sperietură zdravănă, azi-noapte, când gospodăria a fost „vizitată” de un urs.

Oamenii au fost treziți din somn de un zgomot venit din curte și și-au dat seama că au de a face cu un urs. Potrivit fagarasultau.ro, animalul a rupt mai multe garduri și a ajuns până în fața grajdului, unde familia are doi porci. Ursul s-a speriat de gălăgia făcută de oamenii treziți din somn și a fugit înainte de a apuca să intre în grajd.

„Soția a auzit zgomot și a crezut că e vulpea, în jur de ora 1.00. Când am ieșit, am văzut că poarta e ruptă. Cred că a fugit când m-a auzit. M-am dus vreo 20 de metri să văd ce e, dar nu m-am dus mai mult  ca să nu  dau nas în nas cu el . A intrat până în curte, în fața grajdului, dar nu a apucat să intre la porci. Dimineața când m-am dus să văd, plasa de sârmă e ruptă în două locuri și a intrat în curte și a rupt poarta. Acum refac ce a stricat, dar nu știu ce fac la noapte, pentru că dacă s-a învățat, o să mai vină“, a spus localnicul din Breaza, pentru fagarasultau.ro.

Potrivit jurnaliștilor făgărășeni, un urs cauzează probleme și în Berivoi, pe unde dă
târcoale de mai mult timp. Deși la sfârșitul săptămânii trecute, vânătorii au încercat să-l alunge cu ajutorul tunului, animalul s-a întors și face ravagii prin grădinile oamenilor, conform sursei citate.

Ordonantă de urgență adoptată de Guvern

Guvernul a adoptat, astăzi, Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Potrivit ordonanței, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind menționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:
-îndepărtarea prin diverse mijloace;
-tranchilizare și relocare;
-extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție. Mai multe date – AICI.

VEZI ȘI:

BRAȘOV. Urs… la trecerea de pietoni


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare