Expres

BRAȘOV. FOTOREPORTAJ despre o istorie pierdută din cauza banilor

  • DSCN1837_206458.JPG
  • DSCN1830_206449.JPG
  • DSCN1832_206451.JPG
  • DSCN1835_206452.JPG
  • DSCN1834_206453.JPG
  • DSCN1831_206454.JPG
  • DSCN1838_206455.JPG
  • DSCN1843_206456.JPG
  • DSCN1841_206457.JPG
 

Muzeul Național Bran, sau muzeul satului, cum îi spun localnicii, mărturie vie a acestei zone etnografice ce evidențiază arhitectura tradițională din satele din Țara Bârsei, este pe cale să se închidă, la decizia Ministerului Culturii. Numărul vizitatorilor, în jur de 14.000 anul trecut spre exemplu, nu ar fi suficient în opinia unora care au ajuns să socotească istoria în bani, pentru a menține un vestigiu cultural. 

Totuși, vorbim de piese vechi de peste 100 de ani, expuse într-un cadru ce redă autenticitatea altor vremuri, dar care sunt ferite de public pe perioada iernii, din considerente economice, după cum am aflat astăzi de la administrația locală.

Astfel, deși drumul spre obiectivul de pe deal, cunoscutul Castel Bran, este străbătut zilnic de mii de turiști din toată lumea, muzeul arată ca un sat părăsit, cu locuitori plecați în pribegie. 

Cine greșește și ce ar fi de făcut pentru a salva identitatea culturală a brănenilor? 

E adevărat, banii dați pe chirie nu sunt puțini. Ministerul Culturii, care are în administrare Muzeul Naţional Bran, plăteşte lunar 3.000 euro pentru spaţiul muzeului, către familia de Habzburg, care deţine Castelul Bran, în curtea căruia se află muzeul.

„Până în luna august, când expiră contractul de închiriere al spaţiului unde funcţionează în prezent muzeul, sperăm să găsim o nouă clădire unde să mutăm exponatele, pentru a rămâne la Bran şi să nu fie împrăştiate prin ţară. Avem în vedere două clădiri, în apropierea Castelului Bran, însă proprietarii sunt în Germania“, a spus primarul interimar din Bran, Rareș Rădăcină.

Este vorba de o casă boierească istorică, aparţinând familiei Baciu, aflată peste drum de Castel. O altă variantă ar fi fostul spital comunal, unde a funcţionat un hotel, iar în prezent este nefuncţional şi a fost scos la vânzare de către proprietar. În cea de-a doua locaţie, însă, trebuie făcute investiţii majore, pe care Primăria nu şi le permite.

Ca urmare, Primăria și Consiliul Local Bran fac apel către toate instituţiile abilitate pentru prelungirea contractului de închiriere între Ministerul Culturii şi Castelul Bran, până la găsirea unei noi locaţii și a banilor necesari transferului. 

foto: Camelia VLAD


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button