Expres

BRAȘOV. Focar de pestă porcină

 

Potrivit comunicatului de presă transmis luni, 27 decembrie, de Compartimentul Comunicare și Relații Publice al Primăriei Făgăraș, în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie situată pe str. Prunului din Făgăraș de către ANVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). se vor aplica măsuri de protecție pe o rază de 3 km, respectiv măsuri de supraveghere pe o rază de 10 km.

Acestea sunt valabile pentru localitățile Mândra, Șona, Râușor, Toderița, Ileni, Beclean, Luța, Hurez, Dridif, Calbor, Boholț, Șoarș și Felmer.

  1. Efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile.
  2. Punerea sub supraveghere a exploatațiilor de porci.
  3. Toți porcii din exploatație vor fi ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra în contact cu porcii din exploatație.
  4. Niciun porc nu va intra sau ieși din exlpoatație, cu excepția autorizării de către autoritățile competente, ținând seama de situația epidemiologică.
  5. Mijloace corespunzătoare de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție să se utilizeze la intrările și ieșirile din adăpostul porcilor precum și ale exploatațiilor.
  6. Respectarea condițiilor de biosecuritate.
  7. Toți porcii morți sau bolnavi care prezintă simptome de pestă porcină africană dintr-o exploatație vor fi supuși unui test de depistare a acesteia.
  8. Niciun material sau echipament care ar putea fi contaminat cu virusul pestei porcine nu va fi introdus într-o exploatație de porcine.

Măsuri în zona de supraveghere (10 km):

  1. Porcii domestici trebuie menținuți în adăposturile lor, fără a avea contact cu porcii sălbatici.
  2. Pe cât posibil, se vor utiliza mijloacele corespunzătoare de dezinfecție la intrările și ieșirile adăposturilor porcilor, precum și ale exploatațiilor.
  3. Se vor aplica măsuri de igienă corespunzătoare (schimbarea hainelor și încălțămintei cu care s-au efectuat vizite în fondurile de vânătoare), măsuri aplicate de către toate persoanele care se deplasează în mediul sălbatic, pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
  4. Este interzisă introducerea într-o exploatație de porcine a materialelor sau echipamentelor care ar putea fi contaminate de virusul pestei porcine africane.
  5. Porcii, produsele rezultate în urma sacrificării, materialul lor seminal, embrionii sau ovulele lor nu părăsesc zona infectată!
  6. Nici o altă specie de animal domestic nu va pătrunde sau ieși din exploatație fără înștiințarea autorității competente.
  7. Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie declarați de îndată autorității competente care procedează la investigațiile corespunzătoare.
  8. Respectarea condițiilor de biosecuritate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare