Expres

BRAȘOV. Expoziție de cahle presate și pictate manual, la Biserica Fortificată Viscri

  • Teracota la Viscri 4_271660.jpg
  • Teracota la Viscri 8_271664.jpg
  • Teracota la Viscri _271658.jpg
  • Teracota la Viscri 2_271659.jpg
  • Teracota la Viscri 5_271661.jpg
 

Porţile Bastionului de Est al Bisericii Fortificate din Viscrivor fi deschise sâmbătă, de la ora 13:00, pentru o expoziţie de cahle pictate, manufacturate în Mediaş la ultima fabrica din România de sobe cu cahle presate şi pictate manual. Expoziţia cuprinde o parte din arhiva de 110 ani a fabricii şi continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a expune piese ale patrimoniului material transilvănean în spaţii neconvenţionale.

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriţă Nicoleta Iulia Costescu, absolventă a Universităţii Naţională de Arte din Bucureşti.  La vernisaj, unul dintre meşterii presatori ai Teracota va susţine un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificatiei – Sit Unesco, folosind exclusiv tehnici şi unelte tradiţionale, utilizate în fluxul zilnic de producţie al fabricii.

Vernisajul de la Biserica Fortificată este urmat de un concert de jazz cu trupa Ela Sol în livadă la Viscri 32 – spatiu gastronomic Slow Food şi una dintre cele 6 destinatii speciale Gault & Millau Romania. Tot la Viscri 32, vizitatorii pot să vadă mai multe sobe pictate cu plită, tipice pentru gospodariile din Transilvania.

Până acum, părţi din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în Bucureşti, de Ziua Naţională a României în cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora şi în cadrul Romanian Design Week la Acuarela precum si o expozitie permanentă în „Pavilionul din Jina” în cadrul Muzeului Astra.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada septembrie 2019 – septembrie 2020 şi va fi inclusă în circuitul de vizitare al Bisericii Fortificate din Viscri. Proiectul este o colaborare între Asociaţia Imbold şi Teracota Mediaş cu scopul de a atrage atenţia asupra unor meşteşuguri şi manufacturi pe cale de dispariţie pentru a le ajuta să supravieţuiască şi să le adapteze la secolul 21.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button