Expres

BRAȘOV. Este, din nou, doliu în presă

  • stroe.jpg
  • florian2.png

Este din nou doliu în presa brașoveană. Cu doar o zi înainte de a-și sărbători aniversarea nașterii, ziaristul Florian Din, redactor și șef departament la mai multe publicații brașovene, colaborator al Radio Europa Liberă și al TVR, s-a stins din viață, pe un pat de spital, unde ajunsese de urgență marți, 31 mai. Organismul său slăbit de o suferință inexplicabilă în ultima perioadă a învins două stopuri cardiace vineri, dar al treilea, în aceeași zi, a fost iresuscitabil.

Născut la Comarnic, în 4 iunie 1957, Florian Din a făcut școala gimnazială și liceul în localitatea natală. A venit la Brașov, unde s-a angajat în Uzina Tractorul, pe un post tehnic, dar aici a înființat Cenaclul Tractorul, unde s-au manifestat și afirmat mulți tineri talentați în poezie, muzică și teatru.
Tot aici, în 1979, și-a cunoscut soția, Lenuța, care i-a fost alături cu devotament până la capăt.
Din 1990 devine jurnalist, întâi la „Gândul liber” – unul dintre primele ziare private din Brașov, care apărea săptămânal, apoi la „Mesagerul”, de unde, în 1993, cu o parte din echipă, fondează cotidianul „Transilvania Expres”, unde devine și editor (șef de departament). Opt ani mai târziu, a plecat la „Obiectiv”, iar după un an, la „Bună ziua Brașov”, unde a coordonat paginile de agendă locală, dedicate comunităților din județ.
În mare parte din acești ani a fost colaborator al Radio Europa Liberă și al TVR.
La a doua tinerețe a făcut și facultatea de Geografie-Turism, unde a absolvit și masteratul.
A revenit la prima sa pasiune și la o activitate culturală intensă, punând pe picioare Cenaclul din Comarnic, organizând turnee regionale cu spectacole de folk, folclor și de poezie și numeroase lansări de carte. A scris și el, dar creația sa a rămas în manuscris, dintr-o mare exigență față de sine însuși.
De altfel, Florian și-a cultivat o aparență, s-a ascuns mereu în spatele glumelor, dezvăluindu-și adevărata natură puțin și rar, din cauza unei sensibilități, rănite adeseori de oameni. Fără a fi mizantrop, fusese decepționat de semeni și și-a construit o platoșă. Dincolo de ea, era un om profund, cu aplecare spre studiu, ușor boem, cu preocupări de filosofie, pasionat de cărți, de poezie și de muzica bună, din care împărtășea din când în când prietenilor de pe Facebook.

Cu firea sa sensibilă, tragedia umanitară din Ucraina l-a afectat, l-a măcinat în aceste ultime 100 de zile, ne-a mărturisit soția sa.

***

Priveghiul va avea loc luni, 6 iunie, de la ora 18.00, la Biserica „Schimbarea la Față” (de la „Micșunica”), iar slujba de înmormântare, marți, 7 iunie, de la ora 14.00, la aceeași biserică, înhumarea făcându-se în cimitirul bisericii (de peste linia ferată, cel fără capelă).

Dumnezeu să-l odihnească!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare