BRAȘOV. E OFICIAL! Stațiile din oraș confirmă: AER „RĂU”!!!
Este oficial că inspirăm un aer care ne pune sănătatea în pericol! Cel mai recent buletin pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Brașov, pentru ziua de 10 decembrie, are rezultate îngrijorătoare!
Stațiile de pe Calea București, Bulevardul Gării și Bulevardul Alexandru Vlahuță au indicat valoarea 5 (însemnând „rău”), pe o scară de la 1 la 6, unde 6 este „foarte rău”.
Doar la stația din Sânpetru, a fost înregistrat nivelul 1 („excelent”), iar la Fundata 2 („foarte bun”). Buletinul poate fi găsit AICI!
Și cu o zi înainte, indicele de pe Bulevardul Gării și de pe Bulevardul Alexandru Vlahuță a fost 5, respectiv „rău”.
Oricât ar încerca autoritățile locale să-i ignore pe cetățenii care se plâng de toxicitatea aerului (cauzată de groapa de gunoi, dar și de fumul produs zilnic de anumite firme), rezultatele oficiale „vorbesc” de la sine.
Amintim că, vinerea viitoare, de la orele 12.00, va avea loc o discuție pe tema calității aerului, în Sala de Consiliu de la Primăria Brașov. Anunțul a fost făcut de primarul George Scripcaru, în urmă cu două zile.
* Indicele 5, periculos pentru unii oameni!
Datele sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua Națională de Monotirizare a Calității Aerului.
„Au fost înregistrate concentrații medii de pe 24 de ore de pulberi în suspensie, fracția PM10, măsurate prin nefelometrie ortogonală, mai mari decât valoarea limită zilnică de 50 μg/m3 în zona Calea București, Bulevardul Gării și Bulevardul Alexandru Vlahuță din Brașov. (…) au fost cauzate de emisiile provenite din traficul rutier și din arderile pentru încălzirea rezidențială, asociate cu condițiile nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică, viteza vântului scăzută, ceață și umiditate ridicată). Se preconizează ca și în perioada următoare să fie înregistrate valori crescute pentru concentrația de pulberi în suspensie, fiind așteptată scăderea concentrației sub valoarea limită de îndată ce condițiile meteorologice vor determina dispersia în suspensie în aerul ambiental”, se arată în buletin.
Expunerea pe termen scurt (ore, zile) și pe termen lung (luni, ani) la concentrații ridicate de pulberi în suspensie, fracția PM10 are următoarele efecte asupra sănătății: morbiditate respiratorie și cardiovasculară (agravarea astmului, simptomelor respiratorii și creșterea numărului de internări în spitale) și mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii și a cancerului pulmonar.
În zilele cu indice 5, persoanele vulnerabile (gravide, sugari, copii, vârstnici, suferinzi de boli cardiovasculare, insuficiență cardiacă sau respiratorie și astmatici) și cele sensibile (diabetici, cu boli neurologice, infecțioase etc.)trebuie să evite deplasarea pe arterele principale de trafic în perioadele de vârf (orele 7.30 – 9.30 și 17.00 – 20.00) și activitățile fizice și sportive intense, atât în interior, cât și în aer liber. În cazul agravării simptomelor, să consulte medicul curant sau pe cel de familie.
CITIȚI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.