BRAȘOV. DSP a dat amenzi de 104.000 de lei în acest an
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov a prezentat ieri, în şedinţa lunară a Colegiului Prefectural, raportul de activitate pe primele luni ale anului. Activitatea de control în sănătate publică, pe raza întregului județ Brașov, este asigurată de 15 inspectori sanitari, reiese din raportul dr. Lavinia Buvnariu, directorul executiv al DSP. Cele mai multe controale au vizat domeniul substanţe biocide (dezinfectanţi, de exemplu) – 846, urmat de apă – 763, produse cosmetice – 730, alimente – 619, mediul de viață al populației – 461, turism – 414, învățământ – 378, unități sanitare – 258, deșeuri cu potențial contaminat – 238, cosmetice – 276, ediu de muncă – 75. pe produs și meniu – 61. 189 de sesizări au fost rezolvate. „În afara acestor acțiuni, personalul își desfășoară activitatea în cadrul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, sunt stabilite acțiuni tematice interne și participa la controale comune cu alte instituții, inițiate fie prin ordin al prefectului județului Brașov, fie la solicitarea celorlalte instituții sau a Serviciului de Control. În perioada amintită, acestea s-au concretizat în 13 alerte rapide şi patru acțiuni comune cu alte autorități”, a precizat dr. Buvnariu.
Pentru ce au fost acordate sancţiunile
În urma controalelor, inspectorii au aplicat sancțiuni dintre care cele mai multe au fost avertismente – 165. Au fost date şi 91 de amenzi contravenționale, valoarea acestora însumând 104.200 lei (peste un miliard de lei vechi), dar s-a recurs şi la suspendarea activităţii unei unităţi. În domeniul biocide, sancţiunile s-au dat pentru nerespectarea regimului produselor biocide stabilit de normele în vigoare şi utilizarea produselor biocide neavizate sau cu termen de valabilitate expirat. Neasigurarea de către persoanele juridice care produc sau distribuie apă potabilă a calității și cantității apei potabile corespunzătoare cerințelor şi neasigurarea dezinfecţiei eficiente a apei produse și/sau distribuite populației ca apă pentru consum uman au fost, de asemenea, sancţionate.
În domeniul alimentelor, nerespectarea normelor privind prepararea, păstrarea, depozitarea, manipularea și servirea alimentelor, nerespectarea circuitelor funcționale sau a fluxului tehnologic unidirecțional, neaprovizionarea unităților cu materiale de curățenie și produse dezinfectante, angajarea sau menținerea în activitate a personalului care nu a urmat cursuri de însușire a noțiunilor fundamentale de igienă, neprezentarea angajaților la control medical periodic au fost motivele pentru care s-au dat amenzi sau avertismente.
Cearșafuri neschimbate, saloane de înfrumusețare neigienice
Nerespectarea în unitățile de cazare a normelor de igienă în vigoare privind schimbarea lenjeriei și respectarea circuitului acesteia a fost sancţionată. Neefectuarea curățării și dezinfecției după fiecare client a instrumentarului utilizat în cabinetele de înfrumusețare corporală, lipsa evidenței și a controlului eficienței sterilizării instrumentarului utilizat în cadrul cabinetelor de înfrumusețare corporală, nemarcarea datei de deschidere a produsului cosmetic cu valabilitate limitată le-au adus patronilor de saloanelor cosmetice sancţiuni din partea inspectorilor DSP Brașov. În domeniul învățământ, penalizările au fost date pentru nerespectarea de către conducătorii unităților și cadrele medicale a normelor în vigoare privind necesarul zilnic de calorii, elemente minerale și substanțe nutritive, corespunzător vârstei și stării de sănătate, neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și revizuire a instalațiilor, precum și a lucrărilor de recondiționare a clădirilor unităților de învățământ, taberelor. În ceea ce priveşte unitățile sanitare, au fost date amenzi sau avertismente pentru nerespectarea modului de colectare/depozitare pe categorii a deșeurilor provenite din activități medicale, neîntocmirea și nerespectarea programului propriu de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor asociate actului medical, nerespectarea protocoalelor și a precauţiunilor universale de către personalul medical.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.