Expres

BRAŞOV. Două concerte speciale la final de săptămână

 

Festivalul Musica Barcensis continuă cu alte două concerte la sfârşit de săptămână, la Codlea şi Bartolomeu.

Mâine, de la ora 18.00, Biserica Evanghelică fortificată din Codlea (foto) va găzdui concertul suţinut de organistul Klaus Dieter Untch, tânărul pianist Mihnea Cazacu şi violonistul Răzvan Păun. Acest dialog între generaţii se va concretiza în interpretarea unor lucrări solo, sau în combinaţii de distribuţie, de J.S. Bach, F. Mendelssohn, F. Chopin şi K.D. Untch.
Duminică, 19 iulie, de la ora 19.00, Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, va concerta la Biserica Evanghelică Sf. Bartolomeu din Braşov. Tânăra şi dinamica orchestră de cameră braşoveană va aduce în faţa publicului compoziţii de Wolfgang Amadeus Mozart, Divertimenti k.136,137,138, şi Ottorino Respighi, Antiche danze ed arie: suite 3.

Inedit: concert de orgă şi pian

Combinația dintre orga recent renovată și un pian instalat în absida bisericii, va permite un dialog interesant între cele două instrumente amplasate diametral opus. Va fi și un dialog al generațiilor – pianistul serii fiind un tânăr de doar 14 ani, Mihnea Cazacu, laureat multiplu al unor concursuri naționale. Violonistul Răzvan Păun va completa acest tablou muzical prin lucrări solo, sau cu unul dintre instrumente. Soliști: Klaus Untch – orgă; Mihnea Cazacu – pian; Răzvan Păun – vioară.

Klaus Dieter Untch s-a născut în 9 aprilie 1969 în localitatea Dumbrăveni, copilărind în localitatea Şaroş pe Târnave. Acolo primeşte primele lecţii de orgă de la tatăl său, Ioan Untch, care era organistul localităţii. Dupe ce tatăl se stinge timpuriu din viaţă, Klaus Dieter Untch devine deja din copilărie organistul comunităţii săseşti din Şaroş. După revoluţia din 1990 Klaus Dieter Untch emigrează în Germania, primind lecţii de orgă de la muzicianul bisericesc Rainer Noll din Wiesbaden, perfectionându-şi înclinaţiile compozitorice şi de improvizaţie liberă.

În anul 1996 Klaus Dieter Untch se reîntoarce în România, devenind organistul comunităţii evanghelice din Făgăraş. În această perioadă beneficiază de îndrumare profesionistă pentru perfecţionarea tehnicii de intepretare la orgă cu Erich Türk şi Ursula Philippi. În anul 2000 studiază orgă şi pian la Facultatea de Muzică din Braşov, devenind elev al Prof. Hans Eckart Schlandt. În acelaşi timp, ocupă postul de organist al Bisericii Evanghelice din Codlea, unde se remarcă drept compozitor şi ca interpret concertant. După studii, Klaus Dieter Untch devine profesor de muzică la Şcola Germană din Codlea. Numeroase compoziţii de orgă şi cor sunt prezentate în cadrul turneelor muzicale pe care le efectuează în străinătate. Între timp activează, în paralel, ca profesor de religie la Liceul „Johannes Honterus” din Braşov.

Mihnea Cazacu s-a născut la Brașov, este elev al Liceului „Johannes Honterus”  și a absolvit ca extern clasa a VIII-a a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov. Primul contact cu muzica l-a avut la 4 ani jucându-se inițial cu sunetele și cu diverse instrumente de percuție, la grădinița muzicală a doamnei Tereza Cristian. A început studiul pianului la 7 ani, ca extern la Liceul de Muzică din Brașov, sub îndrumarea profesoarei Raluca Ciucă. În 2010 a avut loc întâlnirea cu profesoara actuală, doamna Corina Ibănescu.

Talentul, munca și ambiția l-au ajutat pe Mihnea să obțină la concursurile naționale și internaționale la care a participat rezultate deosebite: Premiul I la concursul internațional de interpretare pianistică și compoziție „Carl Filtsch” – Sibiu 2014, Premiul I  la Olimpiada de Interpretare Instrumentală, etapa natională, Cluj Napoca 2013, Premiul I și premiul de excelență la concursul internațional „Pro Piano” – România, 2013, București, Premiul I la Concursul național de pian „Carl Czerny”, Piatra Neamț – 2012, Premiul I la Concursul național de interpretare Sigismund Toduță, Bistrița – 2011,  Premul I special la concursul Primăvara Artelor, Bacău- 2011, Diploma de excelență la Festivalul Johann Sebastian Bach,Cluj-2010, 2009. Pe lângă prezența la competiții, Mihnea a susținut în ultimii ani și numeroase recitaluri la Casa Armatei, Sala Patria Brasov, Liceul de Muzică, Facultatea de Muzică din Brașov, Festivalul Enescu 2013, București, Festivalul Musica Coronensis 2013, Brașov.

Kamerata Kronstadt debutează la festival

Concertul de duminică, de la ora 19.00, din Biserica Evanghelică „Sf. Bartolomeu” va fi susţinut de formaţia camerală „Kamerata Kronstadt” aflată sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. Formația camerală Kamerata Kronstadt  a adus un aer proaspăt în cultura muzicală brașoveană, fiind remarcată de public prin programele interesante propuse și prin calitatea interpretării. Acest concert va fi primul al cameratei din cadrul festivalului Musica Barcensis și dorește să valorifice potențialul acustic din biserica Bartolomeu, în compania valorosului ansamblu.
Kamerata Kronstadt este o nouă orchestră de cameră, tânără şi dinamică, care a luat fiinţă la Braşov în luna februarie 2014, din dragoste şi dăruire pentru muzică, dezvoltând un ambiţios proiect cultural, plin de energie şi dragoste pentru public. Reprezentând încă de la primele sale apariţii pe scenă o orchestră de cameră de elită, capătă notorietate, bucurându-se de mari succese. Membrii orchestrei au fost aleşi pe criteriul interesului participării în spirit cameral, fiind totodată interpreţi care activează în cadrul orchestrelor braşovene ale Filarmonicii şi Operei, sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu, care este atât dirijor, cât şi director artistic al acestui frumos proiect.

Citiţi şi:

BRAŞOV. 19 concerte de muzică sacră în bisericile fortificate


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button