BRAȘOV. Donează sânge, fii erou! Și ai și beneficii importante
Studenții mediciniști din Brașov, alături de colegii din Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină, derulează din nou campania „Donează sânge! Fii erou!”, ce de desfășoară, și la Brașov, până în 23 aprilie.
„I-aş ruga pe cei care vor să vină să doneze să se programeze pe aplicaţia Donorium. Este o aplicaţie care se găseşte foarte uşor pe AppStore sau pe Google Play şi se pot programa la donat. Aşa păstrăm şi distanţarea socială, nici nu aşteptăm mult până când ne vine rândul”, a explicat organizatorul campaniei de la Braşov, Diana Sporea.
Iniţiatorii amintesc că gestul simplu de a dona sânge poate salva vieţile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenţii medicale complexe. Donarea de sânge este benefică atât pentru cei care primesc sângele, cât şi pentru donator. „De la o persoană care donează se recoltează undeva la 450 de mililitri de sânge, iar acea punguţă de sânge ajută cam două persoane adulte. Dacă este vorba de copii, o punguţă poate ajunge la trei copii. În primul rând ne ajută pe noi, deoarece ne pune mult mai bine corpul în funcţiune. Pe lângă asta, ajutăm şi alte persoane şi eu cred că te face să te simţi mult mai bine. Eu, personal, de câte ori am donat, m-am simţit mult mai bine din foarte multe puncte de vedere”, a mai spus Diana Sporea.
Pentru a dona, e nevoie ca braşovenii să îndeplinească anumite condiţii: vârsta trebuie să fie între 18 şi 65 de ani. Femeile trebuie să aibă mai mult de 55 de kg, iar bărbaţii, mai mult de 65 kg. Un alt criteriu pentru a fi acceptat este ca donatorul să aibă puls regulat. De asemenea, donatorul trebuie să aibă tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg. Nu vor fi acceptaţi cei care au avut operaţii în ultimele 6 luni, şi-au făcut tatuaje în ultimele şase luni, femeile însărcinate, care abia au născut sau cele în perioada menstruală. Nu sunt acceptaţi nici cei care sunt sub tratament pentru diverse afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Excluşi sunt şi cei care au sau au avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli oncologice.
Cei care donează sunt sfătuiţi să nu consume alcool şi nici să ia medicamente cu 48 de ore înainte. În dimineaţa recoltării, persoanele pot bea o cană cu ceai sau cafea sau pot consuma legume, fructe sau un mic dejun uşor.
Cu o oră înainte de donare, este recomandat ca persoanele fumătoare să nu fumeze.
Pe lângă efectele benefice pentru sănătate, donatorii primesc reducere de 50% la transportul în comun şi bonuri de masă. La această acţiune „Donează sânge, fii erou!”, organizaţia studenţilor braşoveni a pregătit şi o tombolă cu premii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.