BRAȘOV. Doliu în lumea medicală
Fost director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, fost manager, timp de mai bine de zece ani, al Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie, medicul psihiatru doctor în științe medicale Alexandru Grigoriu s-a stins din viaţă miercuri, la vârsta de 63 de ani. Alexandru Grigoriu s-a născut în 13 iunie 1957 la Braşov, era absolvent al Facultăţii de Medicină „Carol Davila” din București, în anul 1996 a devenit medic specialist psihiatru, apoi medic primar. Şi-a completat studiile de management sanitar la Universitatea John Hopkins din SUA și a devenit doctor în medicină (psihiatire). A fost director al Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, a condus DSP Braşov circa șase ani, iar din 2007, deși câștigase postul prin concurs, a fost înlocuit și s-a reîntors la conducerea Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, ocupând funcţia de manager, prin numire și apoi prin concurs, în 2007, 2011 și 2015. În februarie 2019 i-a fost respins dosarul de concurs pentru același post, pe motiv că nu a depus copii certificate după unele documente. A obținut în instanță dreptul de a se reînscrie, dar concursul nu s-a mai organizat.
Un omagiu emoționant i-a adus pe Facebook doctorița Mădălina Mirea, fost purtător de cuvânt al DSP Brașov:
„O știre care a întristat lumea medicală… S-a stins din viață doctorul Alexandru Grigoriu. Pentru mine nu e o știre. E de necrezut, bulversant, trist…
Nu pot vorbi de doctorul Grigoriu la trecut. Nu-mi reușește timpul trecut… Vreau să mi-l aduc aminte așa cum l-am cunoscut eu. Ca om, ca șef, ca doctor.
M-am hotărât acum ceva timp, să fie vreo 14 ani, să las halatul de medic și să încerc altceva. Aveam să ajung să particip la un concurs pentru funcționar public la DSP Brașov. La finalul promovării examenului, doctorul Grigoriu, director la acea vreme la DSP Brașov, a exclamat «Mi-am găsit și purtător de cuvânt».
Și, da, am fost purtător de cuvânt, așa cum doar puțini visează astăzi. Nu a fost curs de perfecționare, delegație internațională, acreditare să nu mă trimită… Îmi cerea părerea pentru orice apariție televizată. Mă lăsa să organizez conferințe de presă, avea încredere în mine, știa că pot. Pentru mine a fost un mentor, un lider, nu un șef, un om extraordinar de educat… Rar întâlnești atâtea calități la cel ce îți e șef. Ținea la angajații lui foarte mult. Ne cunoștea atât de bine, încât dacă greșeam vreunul, nu mai trebuia să ne zică nimic… ne asumam tot. Din respect. Ne ajuta mereu, chiar și peste ani, când nu ne mai era șef…
Mi-a acordat atâta încredere, încât puteam vorbi cu presa la orice oră, fără trac. Și tot ce m-a învățat nu am să uit niciodată. Așa cum nu uit că un șef trebuie să fie lider, să țină la oamenii lui, să meargă până în pânzele albe atunci când știe ce potențial au cei din echipa lui.
A suferit mult când a fost schimbat de la DSP. S-a resemnat greu, neînțelegând de ce… Au trecut anii și dacă vorbeam cu el, știam că, dacă poate, mă ajută.
Pentru mine, doctorul Grigoriu rămâne un etalon. De știință, de conducere, de omenie. Ne mor valorile, îmi spunea o prietenă în seara asta… Și așa e. Ne rămân amintirile și speranța că nu au fost inutile toate realizările lui.
Drum lin, Maestre, și liniște acolo unde ești. Noi, echipa de la DSP, te vom onora așa cum meriți și așa cum ne ai învățat… Rămâi în amintirea mea așa cum te-am cunoscut. Un adevărat lider, un extraordinar doctor, un om deosebit!”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.