Expres

BRAȘOV. Disponibilizații de la Tetkron nu au primit nici un salariu compensatoriu

 

Decizia trebuie supusă și aprobării Consiliului Local, unde însă ar putea fi respinsă de aceiași oameni care au fost de acord cu ea. Nu ar fi prima dată.

Consilierul local Ciprian Bucur, care este şi preşedintele „Comisiei Tetkron”, dar a fost împuternicit de colegii săi să se ocupe de înfiinţarea noului serviciu de termoficare, estima, la finele lunii trecute, că până în 20 august cei 104 salariați concediaţi își vor primi un salariu compensatoriu, care ar putea fi primul dintre cele şase solicitate de disponibilizaţi şi de altfel prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă pe unitate. „Diferența, până la cele șase salarii compensatorii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, va fi achitată în funcție de situația financiară a societății”, explica atunci consilierul local. Pentru a rezolva această problemă, conducerea societăţii a trebuit să prezinte un buget, în care să includă inclusiv plata unui salariu compensatoriu pentru cele 104 persoane disponibilizate.  „Angajaților aflați pe lista de disponibilizări li s-a făcut lichidarea la zi, iar Tetkron poate efectua cheltuieli în luna august de maxim 1/12 din cele efectuate în anul 2015, lunar”, menţiona, tot atunci, Ciprian Bucur.

230.000 de lei pentru un salariu compensatoriu

De atunci, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Tetkron, formată din membrii Consiliului Local, mai puţin viceprimarii, s-a întrunit în ședințe repetate până când aleșii au reușit să se pună de acord să aprobe bugetul societății, care funcționează fără acesta de la începutul anului. În buget a fost inclusă și suma necesară pentru plata acelui salariu compensatoriu, circa 230.000 de lei, sumă brută, salariul mediu net al unui angajat la Tetkron fiind de 1.700 de lei. Însă disponibilizații nu au văzut nici un ban până acum. Asta pentru că bugetul, cu tot cu banii pentru salariile compensatorii, trebuie să fie aprobat și prin hotărâre de Consiliu Local. Există însă riscul ca acesta să fie respins, deși membrii CL sunt aceiași care formează AGA. „Anul acesta nu avem buget aprobat. De trei ori a fost aprobat de AGA și tot de atâtea ori respins de Consiliul Local, adică de aceiași oameni. Așa că nu ar fi mare surpriză”, spun reprezentanții Tetkron.

Tetkron nu moare, se integrează

Societatea mai are 63 de angajați, care, teoretic, îşi pierd obiectul muncii odată cu înfiinţarea noului serviciu public de termoficare, dar ar putea fi preluaţi de acesta. În plus, ca parte a planului de gestionare directă a termoficării Tetkron ar putea să rămână unul dintre producători de energie, prin centralele de cvartal, mai ales că a primit licența în acest sens, dar ar putea să-i revină sarcina să se ocupe și de mentenanța sistemului, însă directorul Tetkron, Liviu Mosora, spune că nu are suficient personal pentru asta.
Viceprimarul Braşovului Mihai Costel a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că în şedinţa de plen a Consiliului Local din această lună vor fi supuse aprobării noi hotărâri privind sistemul de termoficare: organigrama și Regulamentul de organizare şi funcţionare
Serviciul public de termoficare va avea ca obiect de activitate producerea, transportul şi furnizarea de agent termic în sistem centralizat, iar în cadrul acestei structuri îşi vor desfăşura activitatea aproximativ 70 de salariaţi, potrivit proiectului. Având în vedere că va fi nevoie de personal calificat, Bucur (împuternicit de Consiliul Local Braşov să se ocupe de înfiinţarea noului serviciu) a declarat că în cadrul acestei structuri ar putea fi angajaţi mai mulţi dintre salariaţii disponibilizaţi de la Tetkron, aceştia urmând a fi selectaţi în urma organizări unor concursuri.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button